artikel

Hart-Hoofdprijs 2014 naar Roetz-Bikes

Fietsen

Hart-Hoofdprijs 2014 naar Roetz-Bikes
Roetz-Bikes is de winnaar van de vierde Triodos Hart-Hoofdprijs, op de foto oprichters Mark Groot Wassink (links) en Tiemen ter Hoeven met de prijs.

Roetz-Bikes is de winnaar van de vierde Triodos Hart-Hoofdprijs. De twee ondernemers Tiemen ter Hoeven en Mark Groot Wassink ontvingen op 20 mei de prijs tijdens de jaarlijkse Hart-Hoofd Ondernemers die in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam plaatsvond.

Roetz-Bikes maakt trendy stadsfietsen van hergebruikte materialen. Het prijzengeld van de Triodos Hoofd-Hartprijs van € 10.000,- gaan ze steken in de ontwikkeling van een ‘cradle-to-cradle fiets’. “We streven ernaar om zo dicht mogelijk bij een 100 procent gerecyclede fiets te komen, en gaan de prijs daar komend jaar voor inzetten,” vertelt winnaar Ter Hoeven.

Cradle-to-cradle

De centrale gedachte van de cradle-to-cradle (wieg-tot-wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in een product, nuttig kunnen worden ingezet in een volgend, ander product. Het verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog in de afvalketen terecht komen.

In de Amsterdamse grachten springen

Ter Hoeven: “Om dit te bereiken willen ze zelfs de Amsterdamse grachten in springen.” Bekijk hieronder het filmpje om te zien wat ze in gedachten hebben met de prijs.

Reageer op dit artikel