artikel

Docenten Fietsersbond bezoeken fietsfabriek Nijland

Fietsen

Docenten Fietsersbond bezoeken fietsfabriek Nijland
De Fietsersbond-docenten, die onder meer heel veel E-bikelessen geven, kregen uitleg van Willy Nijland.

Onlangs bezochten ongeveer 45 fietsdocenten van de Fietsersbond fietsfabriek Nijland Products in het Overijsselse Heeten. Dit in het kader van de tweejaarlijkse terugkomdagen voor de fietsdocenten van het project ‘De Fietsschool’ van de Fietsersbond.

De Fietsschool en de fietsdocenten hebben vele uren gedraaid afgelopen jaar, met onder meer 101 E-bike dagen. Als dank voor hun grote inzet het afgelopen fietsseizoen werd er een activiteit georganiseerd voor de terugkomdag. Dit werd een bezoek aan Nijland, waar ook stads- en bakfietsen voor De Fietsfabriek worden geproduceerd.

Overweldigende belangstelling op techniekdagen

De docenten werden ontvangen door Thed van den Berg, medewerker communicatie van De Fietsfabriek, en Willy Nijland. De laatste is wel wat gewend, bij de open dagen die onlangs werden georganiseerd voor leerlingen en hun ouders om meer interesse voor techniek te kweken werden ze overspoeld met 1.400 bezoekers.

Speciale fietsen voor gehandicapten

Nijland fietsfabriek doet meer dan alleen fietsen produceren voor De Fietsfabriek. Ze maken ook speciale fietsen voor mensen met een handicap en revalidatiesector. Voor de Fietsersbond-docenten erg interessant omdat ze dit kunnen meenemen in hun lessen en vooral adviezen aan mensen die wel willen fietsen, maar het eigenlijk niet meer kunnen of durven.

Opa Nijland

Nijland Products is opgericht door de heer A. Nijland, ook wel ‘opa Nijland’ genoemd. Hij heeft de fabriek ongeveer veertig jaar geleden opgericht. Opa Nijland blijkt veel, heel veel van fietsen en techniek te weten. Op 84-jarige leeftijd werkt hij nog vol overgave mee in het bedrijf. Ook bij de docentendag is hij de hele dag van de partij en vertelt honderduit.

Driewieler voor dwarslaesie patiënten

Er zijn vier afdelingen binnen de productie. Het deel waar de fietsen voor de Fietsfabriek in elkaar gezet worden, het magazijn, een ontwikkelafdeling en een ruimte waar de speciale fietsen ontwikkeld en in elkaar gezet worden voor mensen met een handicap. Een docent vertelt hierover: “Niet eerder heb ik stilgestaan bij het feit dat mensen die een dwarslaesie oplopen, niet meer kunnen fietsen. Nijland gaat de uitdaging aan om hun motto’s ‘mensen te laten blijven bewegen’ en ‘waar mensen niet meer kunnen fietsen/bewegen, gaan wij een stukje verder’ waar te maken. Met een dwarslaesie trapt men met de handen. Bij deze fiets worden echter ook de benen automatisch in beweging gezet, zodra men met de handen gaat trappen.” Daarbovenop is er nog een broek bij ontwikkeld die men aan kan dragen. Die broek heeft electroden in zich, die de spieren prikkelen. De bloedsomloop verbetert op die manier, men krijgt minder doorligklachten en zit beter in hun vel.

Differentieel driewieler

De groep komt een driewieler met een differentieel tegen. Dit is onbekend terrein voor de docenten. De term is overigens in de autobranche wel bekend. Differentieel houdt in dat de achterwielen ieder een aparte aandrijving hebben, de wielen draaien dus in verschillend tempo. Het resultaat is dat men gemakkelijker en stabieler een bocht kan nemen. Bovendien kun je de wielen in de camberstand zetten, schuin naar binnen/buiten. Daardoor ligt het zwaartepunt lager, wat de stabiliteit bevordert bij het nemen van bochten.

Koffiebakfiets en barbecuefiets

In de werkplaats van ‘opa Nijland’ staan de nodige hersenbrekers, en verder een flinke voorraad onderdelen. De koffiebakfiets zal bij menig collega in de smaak vallen. Buiten bij de opslag van de Fietsfabriek staan hele aparte fietsen. Een hele hoge fiets, de trouwbakfiets, de barbecuefiets en een velopedia. In de opslag nog wat mooie antieke fietsen, een hobbelpaardfiets en fietsen die voor een zacht prijsje weg mogen. Twee bakfietsen en een gewone fiets krijgen een nieuwe eigenaar.

Bedrijven die hun eigen bedrijfsfiets willen hebben, kunnen via De Fietsfabriek hun eigen unieke exemplaar laten maken. Een bekende voetbalclub en bierproducent gingen ze al voor.

Nijland produceert onder meer voor De Fietsfabriek.nl, Berkelbike.com en voor Workcycles.com.

Reageer op dit artikel