nieuws

International Cargo Bike Festival dit weekend

Evenementen

International Cargo Bike Festival dit weekend
Op BakfietsTreffen zijn allerlei (concept)bakfietsen te zien zoals de ‘Cargo Trailer’, een elektrisch ondersteunde fietskar waarmee twee kubieke meter à 200 kg aan pakketten door een gewone stadsfiets vervoerd kan worden.

Het International Cargo Bike Festival viert op 18 en 19 april 2015 zijn vierde editie. Het Cargo Bike Festival is het grootste evenement voor bak- en transportfietsen en familiefietsen ter wereld en vindt plaats in Nijmegen bij Cultuurspinnerij de Vasim. Op zondag is hier de beurs BakfietsTreffen.

Op zaterdag 18 april vindt de Cargo Bike Conferentie plaats. Aan de conferentie nemen gerenommeerde sprekers deel uit binnen- en buitenland. De voertaal is daarom Engels. Het programma is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van fietsen voor transport en logistiek zoals bakfietsen. Ook is het de gelegenheid bij uitstek om andere gebruikers, makers, ontwerpers en belangstellenden te ontmoeten. De Gelderse gedeputeerde Conny Bieze zal de conferentie openen.

 Bakfiets Treffen

Op zondag 19 april vindt het BakfietsTreffen plaats. Het BakfietsTreffen is een markt en tentoonstelling waar bezoekers, gebruikers, ontwerpers, fabrikanten, doe-het-zelf-bouwers en verkopers van bakfietsen elkaar ontmoeten en inspireren; treffen in meerdere betekenissen dus. Op het BakfietsTreffen zijn veel fietsen te zien en vaak ook uit te proberen. 

BakfietsParade

De zondag begint met de BakfietsParade vanaf de Grote Markt in het centrum van Nijmegen. Verzamelen vanaf 11.30 uur. Start om 12.00 uur. De route loopt door het centrum vanaf de Grote Markt over de Burchtstraat, Hertogstraat, Van Broeckhuysenstraat, Van Welderenstraat, Molenstraat, Plein 44, Doddendaal, Parkweg, Hezelstraat onder de tunnel door, via de Snelfietsroute langs de Waalbandijk, eindpunt BakfietsTreffen bij De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen. Het BakfietsTreffen eindigt om 17.00 uur, maar je kunt nog langer nagenieten van een hapje en een drankje. 

Sprekers Cargo Bike Festival

– Kevin J. Krizek, professor Univ. of Colorado Boulder and Radboud Universiteit: Cargobikes in changing urban regions

– Arne Behrensen, VCD: Results and lessons learned from the German project “Lasten auf die Räder!” (Cargo onto bikes!)

– Willem Jan Snel, Mecanoo: Forward to basics

Workshops/discussies:

In de middag worden in drie rondes verschillende parallelle workshops en presentaties gehouden en discussies gevoerd van elk 45 minuten. Alleen de workshop van Gary Armstrong duurt de hele middag. Bij de aanmelding kun je drie onderwerpen kiezen. Op basis van de inschrijvingen zullen sommige sessies mogelijk twee keer aangeboden worden.

  1. Gary Armstrong, ECLF/Outspoken Delivery: Setting up and running a cycle based delivery business (all afternoon)
  2. Willem Jan Snel, Mecanoo: Q&A
  3. Dutch Cycling Embassy
  4. Freya De Muynck, Traject, Belgium: CylcleLogistics Ahead – Its aims and objectives
  5. Johan Erlandsson/A. Vrielink: ‘The iterative development of the full suspension, high capacity, small width Velove Armadillo cargo bike’
  6. Anita Dirx: Cargo bike parking
  7. Hans Huurneman, ’t Mannetje: Special (cargo)bikes for disabled people
  8. Angela van der Kloof & Simon Fessard, Mobycon, ‘E-cargo-bikes as an opportunity for a sustainable business and a clean urban environment’
  9. Bill Liou, GWA Energy Ltd. from Taiwan: Electric motors for cargo bikes and cargo bike sharing scheme
  10. Jorrit Kreek, Urban Arrow: New markets for cargo bikes and dealers

Plenaire afsluiting, met resultaten uit de workshops en aansluitend borrel. Het optionele avondprogramma is inclusief diner, feest en de Fiets Film Nacht bij het naastgelegen Dutch Bicycle Centrum.

 

Reageer op dit artikel