nieuws

Explosieve groei in aanbod e-bikes op Eurobike

Evenementen

Explosieve groei in aanbod e-bikes op Eurobike
De e-MTBs en speed pedelecs maken nu gewoon deel uit van het elektrische fietsen gamma van vrijwel alle fietsaanbieders. – Foto Tweewieler

“Elektrische fietsen zullen op termijn 50% van de totale markt uit gaan maken,” zei de hoogste baas van Bosch tijdens de Eurobike. Kijkend naar wat allemaal aan glimmend gepoetste e-bikes stond te pronken tijdens de vorige week gehouden Eurobike, lijkt het erop alsof die 50% al in 2015 gescoord gaat worden.

Vooraf stond eigenlijk al vast dat de 2014 aflevering van de grootste fietsenshow ter wereld een enorm aanbod aan e-bikes te zien zou geven. Want sinds de Eurobike van 2013 doken overal al e-MTBs en speed pedelecs op die tijdens de show van vorig jaar slechts op een enkele stand hun wereldpremière beleefden. De nieuwkomers van toen zijn nu eigenlijk ‘gewoon’ geworden. Ze maken deel uit van het e-bike gamma van vrijwel alle fietsaanbieders. Op één na; elektrische racefietsen gaan voor velen nog een stap te ver.

Bosch dominantie nog niet ten einde

Overigens is niet alleen het aanbod in e-bikes enorm aan het groeien, datzelfde geldt voor wat er tegenwoordig allemaal aan componenten voor elektrische modellen te krijgen is. Zodanig veel dat er een nieuw niveau in verscheidenheid wordt bereikt. Komt er daarmee snel een einde aan de dominantie van Bosch binnen het aanbod van elektrische fietsen? Daar is vooralsnog geen sprake van. Want Bosch was overal op de Eurobike van 2014.

Bedreiging voor e-bikes

“De productgroep e-bikes kent een gevaar,” waarschuwde René Takens bij de officiële opening van de Eurobike. “Dat is veiligheid bij speed pedelecs. Hier is de wetgeving nog niet goed en duidelijk geregeld. Dat moeten we allemaal goed in ogenschouw nemen anders wordt die 50% nooit bewaarheid en zeker niet als de speed pedelecs elektrische fietsen een negatief imago bezorgen. Dat is de verantwoordelijkheid van iedere speler in de markt.”

Een uitgebreid verslag van de Eurobike wordt gepubliceerd in de september uitgave van Tweewieler.

Reageer op dit artikel