nieuws

Uitleg nieuwe EU-richtlijnen e-bikes op Tweewieler Live

Evenementen

Uitleg nieuwe EU-richtlijnen e-bikes op Tweewieler Live
Op Tweewieler Live zal Annick Roetynck, Algemeen Secretaris ETRA, een toelichting geven op de nieuwe Europese besluiten en richtlijnen over ebikes.

Op tweewieler.nl is vandaag te lezen dat de herziene typegoedkeuring voor motorfietsen en de AEEA Richtlijn grote gevolgen heeft voor de e-bikesector. De verkoop van een 70 km/h e-bike is door de nieuwe regelgeving in Nederland heel eenvoudig geworden. Op Tweewieler Live zal Annick Roetynck, Algemeen Secretaris ETRA, hier toelichting op geven.

Daarnaast zal Roetynck namens de ETRA (de organisatie die de Europese vakhandel vertegenwoordigt) in de kennissessie WEEE-richtlijn en Typegoedkeuring e-bikes uitleg geven over de nieuwe besluiten en richtlijnen en de gevolgen daarvan, niet alleen voor leveranciers, maar ook voor dealers. Want de richtlijnen hebben nog meer gevolgen.

Kennis van reglementering voor dealers essentieel
Roetynck: “De Europese Raad en het Europese Parlement zijn tot een akkoord gekomen over de herziening van de typegoedkeuring voor motorfietsen. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor de classificatie van de verschillende soorten e-bikes en voor de technische reglementering waaraan zij dienen te voldoen. Met de opkomst van nieuwe types e-bikes zoals snelle pedelecs of zogenaamde hybride e-bikes wordt de kennis van die reglementering voor dealers essentieel.”

Verplichting voor dealers om afgedankte e-bikes terug te nemen
Nederland moet de Europese Richtlijn 2012/19/EU betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) voor 14 februari 2014 implementeren. Als gevolg daarvan worden dealers verplicht om afgedankte e-bikes terug te nemen, terwijl het aan de fabrikanten is om die e-bikes te recycleren.

De kennissessie WEEE-richtlijn en Typegoedkeuring e-bikes vindt tweemaal plaats tijdens het Tweewieler Live event. Om:

  • 13:30 uur
  • 15:00 uur

Inschrijven voor Tweewieler Live en deze kennissessie kunt u hier.

Reageer op dit artikel