nieuws

Sustainable2Wheels erkend als initiatief

Evenementen

Sustainable2Wheels erkend als initiatief

De door ETRA georganiseerde Europese Mobility Week ‘Sustainable2Wheels’ werd vorige week in Brussel gehouden. Doel is Europarlementariërs en leden van de Europese Commissie kennis te laten maken met het fenomeen (elektrisch) vervoer op twee wielen, en de betekenis hiervan voor (stedelijke) mobiliteit. Het was voor het eerst dat het evenement officieel werd bekrachtigd zowel door zowel de Commissie als het Parlement. Bovendien trok ‘Sustainable2Wheels’ meer bezoekers dan ooit. Reden voor ETRA om een nog ambitieuzer opgezet Sustainable2Wheels 2013 te gaan organiseren.

Het doel van Sustainable2Wheels is ook om beleidsmakers in het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en andere Europese instellingen te laten zien wat een enorm potentieel tweewielers kunnen bieden om het stadsvervoer te verduurzamen.

Dit jaar werden voor het eerst alle vormen van elektrisch aangedreven en gemotoriseerde tweewielers op Sustainable2Wheels gepresenteerd. ACEM en zeven van haar leden presenteerde de inspanningen van de Europese motorindustrie om motoren schoner, veiliger en stiller te maken. Van Brammo, Elmoto en Vectrix waren er ook elektrische bromfietsen en motoren te zien.

Aansluiten bij autoindustrie

Eurocommissaris Potočnik sprak zijn steun uit voor het opnemen van (elektrisch) gemotoriseerde tweewielers in het Europese mobiliteitsbeleid: “Als het gaat om motorfietsen zijn veel van de uitdagingen vrijwel gelijk aan die van de autoindustrie. Desalniettemin denk ik dat het belangrijk is dat in dit geval de fabrikanten hun betrokkenheid laten zien en mee gaan doen in de ontwikkelingen. Dat is een belangrijke stap voorwaarts.”

Extra beleving
Rondom Sustainable2Wheels werden een aantal perifere evenementen georganiseerd. Tijdens de presentaties begeleidde de Brusselse fietsersbond Provelo korte fietstochtjes door de stad met de start en finish bij het Europees Parlement. Onderweg passeerde men de gebouwen van de Europese Commissie en de Europese Raad. De route was precies de route die Europese beleidsmakers zouden gebruiken als ze hun dienstverplaatsingen met de fiets zouden doen. Cyclo en het Europees Parlement Mobility Point boden gratis het graveren van fietsen ter antidiefstal aan. Bovendien trakteerde ETRA bezoekers op een lunch.

Reageer op dit artikel