artikel

Nationale (E-)Bike Testdagen/FietsVAKdag trapt af

Evenementen

Nationale (E-)Bike Testdagen/FietsVAKdag trapt af
Met een exposantenbijeenkomst voor de Nationale (E-)Bike Opstapdagen en de FietsVAKdag is een officieuze aftrap gemaakt voor de organisatie van dit nieuwe consumenten- en vakevenement.

Met een exposantenbijeenkomst voor de Nationale (E-)Bike Testdagen en de FietsVAKdag is een officieuze aftrap gemaakt voor de organisatie van dit nieuwe consumenten- en vakevenement, dat zal plaatsvinden van 28 februari t/m 2 maart 2015.

“Na de combinatie van de Fiets en Wandelbeurs en de FietsVAK, eerder dit jaar, gaf 75% van de deelnemende exposanten de voorkeur aan een combinatie vakbeurs met consumentenevenement,” liet beursmanager Cecile van Hattem weten. “Ook van veel exposanten, die primair voor de vakhandel op de FietsVAK stonden, waren de consumentendagen een eye-opener.”

Aanvankelijk wilde Amsterdam RAI wel weer een combinatie van FietsVAK met de Fiets- en Wandelbeurs, maar verschillen van inzichten maakten dat aan deze succesvolle samenwerking na één jaar alweer een einde kwam. Wat ondanks alles overeind bleef was de bijna collectieve voorkeur in de markt voor een combinatie met een consumentenevenement. Zij weet zich inmiddels al verzekerd van o.a. Batavus, KOGA, Sparta, Gazelle en Shimano, die hun deelname al toegezegd hebben.

Opstapdagen in het westen

Het jarenlange succes van de elektrische fiets heeft ertoe geleid dat in Nederland diverse initiatieven ontplooid zijn, zowel lokaal als nationaal, waarbij consumenten testritten konden maken. Ideaal voor wie zich oriënteert op de aanschaf van een e-bike. Dat heeft Amsterdam RAI ertoe gebracht om de Nationale (E-)Bike Testdagen in de markt te gaan zetten. “De E staat nog tussen haakjes, want in principe kunnen allerlei soorten fietsen getest worden, maar de verwachting is wel dat het vooral elektrische fietsen zullen zijn,” gaf Van Hattem aan. “Zeker in het westen van Nederland zijn er nog niet eerder zulke opstapdagen georganiseerd.”

Floriade

Wat betreft de locatie is de keuze gevallen op de Expo Haarlemmermeer die, net als het Autotron in Rosmalen, door Libéma geëxploiteerd wordt. Aan de samenwerking met Libéma heeft Amsterdam RAI goede herinneringen over gehouden uit de tijd dat de FietsVAK in Rosmalen georganiseerd werd. Maar belangrijker is dat Expo Haarlemmermeer, het voormalige Floriade terrein, een beurshal is met een grote overkapping, die het mogelijk maakt om ook bij minder goed weer een overdekte testbaan te kunnen aanleggen.

Mobiliseren

Van Hattem sprak de verwachting uit op de consumentendagen circa 10.000 consumenten te verwachten en op de FietsVAKdag 4.500 vakbezoekers. Om dat te bewerkstelligen is Amsterdam RAI een strategische samenwerking aangegaan met ANWB Media en het vakblad Tweewieler, om respectievelijk de consumenten en de vakhandel te mobiliseren. “Beide partijen zijn heel belangrijk voor ons, omdat de samenwerking veel verder gaat dan alleen die van mediapartner. De ANWB heeft een enorme achterban die wij graag willen bereiken. Zij brengen in december een E-Bike Magazine uit in een oplage van 150.000 exemplaren, waarmee consumenten geïnformeerd worden over het laatste nieuws van elektrische fietsen,” licht Van Hattem toe. “Ook met Tweewieler hebben we een samenwerking die ook over inhoud gaat. Met de uitreiking van de Tweewielerwinkel van het Jaar, samen met de Fiets van het Jaar, E-Bike van het Jaar en Fiets Innovatie Awards, hebben we een geweldige feestelijke afsluiting van deze FietsVAKdag.”

Reageer op dit artikel