artikel

Misschien geen vakdag meer op Bike MOTION 2015

Evenementen

Misschien geen vakdag meer op Bike MOTION 2015
De Bike MOTION-organisatie overweegt om de vakdag op de maandag volgend jaar te laten vervallen en in plaats daarvan een VIP-avond voor vakhandel en pers te organiseren op de donderdagavond.

De Bike MOTION-organisatie overweegt om de vakdag op de maandag volgend jaar te laten vervallen en in plaats daarvan een VIP-avond voor vakhandel en pers te organiseren op de donderdagavond. Deze avond zou dan een exclusief karakter moeten krijgen waarbij de vakhandel de preview krijgt van nieuwe modellen en noviteiten.

Het gerucht dat de vakdag zou worden afgeschaft, zoemde het hele weekend al rond op de beursvloer. Anne-Marie Vos, beursmanager Bike MOTION Benelux, beaamt dat de organisatie samen met exposanten aan het bekijken is of dit een bevredigende optie is voor de 2015-editie. “Voor alle duidelijkheid, het is een voorstel dat ter discussie staat en geenszins een voldongen feit. Het idee is om op de donderdagavond voorafgaand aan de start van de beurs een kick off te doen exclusief voor de vakhandel en pers. Gevolgd door drie consumentendagen.”

Geen orderdag meer

Over de reden waarom de organisatie erover denkt de vakdag op de maandag af te schaffen, is dat deze zijn bestaansrecht steeds meer is kwijtgeraakt. Vos: “Een paar jaar geleden was de vakdag echt nog een dag waar veel orders werden geschreven door de leveranciers. Het umfeld is echter zodanig veranderd dat dit nu niet meer het geval is. Er worden geen orders meer geschreven. Dat is de reden dat we zijn gaan nadenken, wat is dan de beste vorm om de noviteiten te presenteren aan de vakhandel? Deze vraag komt ook vanuit de exposanten zelf. Maar nogmaals, het is een voorstel, en nog zeker niet definitief.”

Beurs moeilijk te bereiken

Op maandag was de Bike MOTION vrij lastig te bereiken. Er waren nog twee andere beurzen waar veel publiek op af kwam, en dat was te merken aan de files op de aanrijroutes en een volle parkeergarage, wat voor extra vertraging zorgde. Vos: “Dit probleem van de maandagmorgen, waarbij ook het stadsverkeer in Utrecht heel druk is, is meteen opgelost als we de kick off voor de vakhandel op de donderdagavond doen.”

Waardering voor randprogramma

De stemming was uitermate positief. In totaal waren er 28.035 bezoekers. Dat is iets lager dan in 2013 toen het aantal richting de 30.000 ging. Ditmaal waren er 3.356 vakbezoekers op de maandag, een lichte teruggang vergeleken met de 3.500 vakbezoekers in 2013 en 3.437 in 2012. De vrijdag was een groot succes en erg druk, en dit compenseerde de wat lagere aantallen op zaterdag en zondag, toen het mooie weer ervoor zorgde dat mensen besloten op de fiets te stappen in plaats van naar Bike MOTION te gaan. De vele activiteiten die er waren, zoals de Noviteitenroute voor de Bike MOTION awards, het bike fitting gedeelte, de uitgebreide werkplaats Men@Work met de spannende bandenwisselwedstrijden, het BMX-stuntparcours, de uitgebreide testbaan en het aansprekende programma in het Fiets Theater, werden zeer gewaardeerd. Ook de Ladies Night op vrijdagavond was een groot succes en trok veel dames die nu eens zonder hun mannen de stands bezochten. Veel exposanten hadden speciale acties en hoekjes ingericht die het extra aantrekkelijk maakten voor vrouwen.

Een sfeerimpressie en terugblik op de Bike MOTION Benelux leest u in de komende Tweewieler.

Reageer op dit artikel