artikel

Beroemde designers melden zich op de Eurobike

Evenementen

Beroemde designers melden zich op de Eurobike
Philippe Starck ontwikkelde voor het Franse Moustache de nieuwe fietsenlijn M.A.S.S.

Twee opmerkelijk presentaties op de openingsdag van de Eurobike geven het groeiende belang aan van de design in de fietsindustrie. De fransman Philippe Starck en het Italiaanse Giugiaro Design presenteerden beide hun visie op de toekomst van de fiets en accessoires.

De Franse fietsfabrikant Moustache benaderde twee jaar geleden Philippe Starck voor de ontwikkeling van de nieuw M.A.S.S. e-bike lijn. Als fietsfanaat sinds zijn kindertijd beschouwt Philippe Starck de fiets als een van de meest positieve, constructieve en efficiënte produkten ook gemaakt.

In harmonie met het menselijk lichaam

“Ons doel is primair om meer mensen op de fiets te krijgen,” vertelt Philippe Starck. “De fiets is een elegant produkt en heeft de filosofie van het minimum in zijn DNA. Ik vind dat een produkt volledig in harmonie moet zijn met het menselijk lichaam. Het concept van de toekomst is om voor alles wat je je maar kunt bedenken minder materiaal te gebruiken. Mijn belangrijkste bijdrage aan het project was te kijken waar we het materiaal gebruik konden terugbrengen.”

Tijdens het project stapte Giro Sport Design als ontwikkelingspartner voor de fietshelm. Zij maakten een milieuvriendelijke helm met een binnenwerk van kurk en een lichtgewicht aluminium buitenschaal.

Gazelle’s concept e-bike

Jaap Merkus, CEO van Gazelle noemde het de reis die zal leiden tot de ontwikkeling van de e-bike van de toekomst. “Het project is uniek omdat voor de eerste keer de e-bike zal worden gecombineerd met het comfort van Nederlandse fiets om te komen tot een internationaal erkend produktontwerp,” stelt Jaap Merkus in z’n openingsspeech.

Omdat het project nog in een vroeg stadium verkeerd warden de fietsen gepresenteerd in een kleine achteraf kamer van het beurscomplex en moesten alle aanwezigen hun camera inleveren. Gazelle gaf de beroemde design studio Giugiaro Design de opdracht om het concept te ontwikkelen dat moet leiden tot een hoogwaardige, internationaal verkoopbare fiets. Giugiaro Design is bekend uit de automotive industrie en bekend met Gazelle’s eigenaar Pon Holdings.

Futuristisch en functioneel ontwerp

De e-bike is de samensmelting van Gazelle’s ervaring in optimaal Hollands fietscomfort en Guigiaro Design’s stijlvolle ontwerp. Gazelle bracht haar deskundigheid in op het gebied van rijcomfort, functionaliteit en kwaliteit. Giugiaro Design ging met deze ergonomische uitgangspunten aan de slag om tot een e-bike te komen met een futuristisch en functioneel design. Het resultaat is een revolutionaire e-bike: een elegant design met internationale allure en de Gazelle standaarden voor rijcomfort, functionaliteit en kwaliteit.

Integratie

Nicola Guelfo, chief designer van Guigiaro Design: “De nieuwe e-bike is de perfecte integratie van comfort en design. Het betreft niet een eenvoudige samenvoeging van verschillende onderdelen, maar een harmonieus geheel. De accu en de motor bijvoorbeeld zijn nu niet slechts een toevoeging, maar zijn geïntegreerd in het frame.”

Eind 2015 brengt Gazelle dit topdesign van Giugiaro in zeer beperkte oplage op de markt.

Reageer op dit artikel