nieuws

Bosch e-bike ABS wint DEKRA Award

Elektrische fietsen 708

Bosch e-bike ABS wint DEKRA Award
Stefan Kölbl, Bestuursvoorzitter van DEKRA (rechts), heeft zojuist de DEKRA Award overhandigd aan Bosch eBike Systems

Het door Bosch ontwikkelde ABS-systeem voor e-bikes is onderscheiden met de DEKRA Award. De winnaar in de categorie ‘Veiligheid in het verkeer’ biedt volgens de jury op de lange termijn en blijvend meer veiligheid voor e-bikers in een tijd waarin het onderwerp veiligheid van tweewielers steeds belangrijker wordt.

Steeds meer mensen schaffen een e-bike aan. Maar met het toenemende aantal gebruikers en het aanzienlijk hogere aantal kilometers, stijgt ook het risico op ongevallen. De veiligheid van e-bike-rijders en hun omgeving is dan ook een beslissende factor. Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems: “Deze onderscheiding van DEKRA zien we als een extra bevestiging voor het feit dat we met onze innovatie een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkómen van ongevallen in het verkeer. Het ABS zal in de toekomst een heel bepalende factor zijn om de veiligheid van e-bikers te verhogen en daarmee ook deze vorm van mobiliteit verder te bevorderen.”

ABS zou 29% van de ongevallen voorkomen

Een onderzoek van het onderzoeksbureau van Bosch bevestigt het potentieel dat directeur Fleischer aanhaalt: als alle elektrische fietsen met ABS waren uitgerust en de fietsers dienovereenkomstig zouden reageren, zou tot 29 procent van de ongevallen met e-bikes voorkomen kunnen worden.

Lees verder na de foto.

Bosch e-bike ABS wint DEKRA Award

ABS zou volgens onderzoek van Bosch 29% van de ongevallen met e-bikes voorkomen.

Efficiënter remmen met e-bike ABS

Het wereldwijd eerste voor serieproductie geschikte antiblokkeersysteem voor e-bikes maakt gecontroleerd, stabiel remmen mogelijk in kritieke rijsituaties. Daarvoor werkt een ABS in het voorwiel samen met een loskomregeling voor het achterwiel. Bij lastige remmanoeuvres regelt het systeem de remdruk en optimaliseert het de rijstabiliteit en bestuurbaarheid van de e-bike. Dit verkleint de kans dat het voorwiel blokkeert en wegglijdt of dat het achterwiel van de grond komt. Dat verkleint weer de kans op over de kop slaan en vallen en maakt de e-biker veiliger in het verkeer.

 

 

Reageer op dit artikel