nieuws

Europese verkopen e-bikes schieten omhoog

Elektrische fietsen 1596

Europese verkopen e-bikes schieten omhoog

In ons land gaan de e-bike verkopen als een speer. Maar hoe zit het met de rest van Europa? We zetten de verkoopcijfers over 2018 van verschillende andere Europese landen op een rij. Eerste conclusie; de e-bike verovert de markt in heel rap tempo, al zijn er duidelijke verschillen tussen landen.

Zweedse overheidssubsidie stuwt verkopen omhoog

Wat opvalt is dat in het noorden van Europa de markten in Zweden, Denemarken en Finland in 2018 echt tot wasdom kwamen. Zweden hoort nu zelfs bij de grootste e-bikemarkten in Europa. Naast het uitzonderlijk mooie zomerweer zorgde hier een overheidssubsidie tot 1.000 euro bij de aankoop van een e-bike voor een flinke verkoopboost. In totaal werden er in Zweden van september 2017 tot augustus 2018 103.000 e-bikes verkocht. Dat is 53% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Denemarken; al 40.000 verkochte e-bikes

In Denemarken winnen elektrische fietsen ook fors aan marktaandeel. De import verviervoudigde in de afgelopen 5 jaar en het marktaandeel steeg tot 10%, met 40.000 verkochte elektrische fietsen.

Verkopen in Finland verdubbeld

In Finland zijn de verkopen vorig jaar weer verdubbeld ten opzichte van 2017. Echter blijft het gaan om kleine aantallen, met naar schatting circa 5.000 fietsen.

Duitsland; 1 op de 4 verkochte fietsen e-bike

In Duitsland geven e-bikes de fietsindustrie een enorme impuls, met een verkoopstijging van 36 procent in 2018 vergeleken met 2017. Niet minder dan 980.000 exemplaren werden er vorig jaar verkocht bij onze oosterburen. Daarmee is 1 op de 4 verkochte fietsen in Duitsland een elektrische.

Ongekende marktgroei in Nederland

Ook Nederland kende vorig jaar een ongekende marktgroei dankzij e-bikes. Verkopen stegen met 38%, tot een totaal van 409.400 e-bikes. Daarmee vormen elektrische fietsen nu de grootste categorie en vormen ze feitelijk de nieuwe standaard.

Frankrijk plust met 21%

In Frankrijk werd een verkoopstijging van 21% gerealiseerd, met een recordaantal verkopen van 338.000 stuks. Die waren goed voor een omzet van 535 miljoen euro; meer dan 40% van de totale Franse marktwaarde.

Belgische markt spint garen bij belastingvoordelen

Ook Belgische fietsers omarmen de e-bike; verkopen namen met 14% toe tot 251.000 stuks. Dat maakt elektrische fietsen in België verreweg de grootste categorie, met een marktaandeel van bijna 50%. De verkopen worden gestuwd door belastingvoordelen.

Nieuw verkooprecord voor Alpenlanden

In Zwitserland brak de verkoop van elektrische fietsen in 2018 een nieuw record. Met een totaal van 111.000 stuks was bijna een derde van alle verkochte fietsen een e-bike.
Ook Oostenrijk brak het record, met een verkooptoename van meer dan 10% en circa 150.000 verkochte fietsen. Daarmee zijn e-bikes in Oostenrijk goed voor een marktaandeel van 33%.

Productie e-bikes Italië stijgt met 290%

In Italië werden vorig jaar 173.000 fietsen met elektrische aandrijving verkocht, goed voor een stijging van 16,8% ten opzichte van 2017. De productie van e-bikes in het land steeg met maar liefst 290%, tot 102.000 exemplaren.

Verkopen Spanje komen ook op gang

Tot slot Spanje: hier vroeg de grootschalige introductie van e-bikes wat meer tijd, maar nu drukken ze 0ok daar hun stempel op de markt. Volgens de Spaanse vereniging van fietsfabrikanten AMBE werden in Spanje vorig jaar 11.297 e-bikes verkocht. Dat zorgt voor een verkoopstijging van 55% vergeleken met 2017. Hiermee zijn elektrische fietsen goed voor 11% marktaandeel.
Echter, dat is alleen op basis van aantallen. Kijken we naar de marktwaarde die e-bikes in Spanje vertegenwoordigen, dan is het aandeel fors groter, aangezien de gemiddelde verkoopprijs 2.165 euro bedroeg.


Dit vind je vast ook interessant: branchecijfers over de Nederlandse tweewielermarkt

 

Reageer op dit artikel