nieuws

Spezialradmesse 2019: beurs voor bijzondere fietsen

Elektrische fietsen 793

Spezialradmesse 2019: beurs voor bijzondere fietsen

Alweer voor de 24e keer werd op 27 en 28 april 2019 in het Zuid-Duitse Germersheim de ‘Spezi 2019’ gehouden. Hier is alles van wat er op het gebied van bijzondere fietsen te bedenken valt, te zien. Van banaanfiets tot cargobike tot rolstoelscooter.

Als liefhebber van bijzondere fietsen kijk je op de Spezialradmesse je ogen uit. Veel van de honderden bezoekers komen op een bijzondere fiets naar de beurs. Bij de ingang is bijvoorbeeld een plek waar meer dan 30 velomobielen (zogenaamde banaanfietsen) staan opgesteld. Daar ontstaat dan direct een reünie van aanhangers van deze categorie overdekte ligfietsen.

Het artikel gaat verder onder de foto.banaanfietsen
De tentoonstelling ademt een relaxte, ongedwongen sfeer. Al direct bij het tafeltje waar de toegangsbandjes verkocht worden – “nee helaas we kunnen nog niet pinnen” –  is een gezellige kindercrèche ingericht. Daar kun je als ouders ook een folder krijgen met informatie over het veilig fietsen als zwangere of met kleinere kinderen.

Aanbieders ligfietsen domineren beurs

Traditioneel domineren op de ‘Spezi’ de aanbieders van ligfietsen. Ook nu weer waren een aantal belangrijke ligfietsmerken van de partij: HP Velotechniek, ICE TerraCycle, Flevobike, Hase en Jouta. Wat opvalt is dat deze bedrijven de fietsen verder tot in de puntjes geoptimaliseerd hebben.
Het is ongelofelijk hoe fraai hier en daar complexe eenzijdige wielophangingen met vering en stuurbeweging zijn uitgewerkt. Ook kun je vrijwel elke ligfiets in een elektrisch ondersteunde uitvoering kopen.

Vierwielige, overkapte cargobikes

Naast de ligfietsen is de cargo bike ook hier duidelijk in opkomst.  Er werden diverse interessante modellen getoond, zoals deze Long John variant met dubbele, kantelbare voorwielen.

Het artikel gaat verder na de foto.

Long John-cargobike-met-2-voorwielen

Een andere opmerkelijke ontwikkeling is die van de 4-wielige, overkapte fietsen met een zitpositie die duidelijk meer rechtop is dan bij de ligfietsen. Ontwerper Thomas Viebach toonde in deze categorie zijn Pedilio velomobile. In het dakje zijn zonnecellen opgenomen die meehelpen om de accu van de elektrische trapondersteuning op te laden.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Pedilio-van-opzij

Pedilio met zonnecellen op het dak.

Rolstoelscooter

Tenslotte zijn op de Spezi ook altijd een reeks fietsen voor mensen met een handicap te bewonderen. Dit jaar werd een proefmodel van een rolstoelscooter gepresenteerd: de Benur. Dit is een project dat is opgezet door de Fransman Joseph Mignozzi die als gevolg van een verkeersongeluk gebonden werd aan de rolstoel.

Benur

De Benur, een prototype van een rolstoelscooter waarmee een handbiker elektrisch ondersteund zich vanuit zijn/haar eigen rolstoel over het fietspad kan voortbewegen.

Reageer op dit artikel