nieuws

Productietekort aluminium frames voor e-bikes dreigt

Elektrische fietsen 4006

Productietekort aluminium frames voor e-bikes dreigt

Nu e-bikes gemeengoed worden en de grootste categorie binnen Europa’s belangrijkste markten vormen, dreigt een tekortschietende productie van aluminium frames in het hoge- en middensegment problematisch te worden.

De almaar groeiende vraag naar e-bikes in Europa – en op andere continenten – plaatst producenten van aluminium frames voor deze fietsen voor een probleem. Een tekortschietende productiecapaciteit dreigt; de vraag rijst of aan de toekomstige vraag voldaan kan worden en of de productiecapaciteit vergroot kan worden. Tweewieler stelde deze vragen aan experts op de Taipei Cycle Show, en ontdekte dat er meer bij komt kijken dan productiecapaciteit alleen.

Prijsstijgingen aluminium frames voor e-bikes

Naast de productiecapaciteit speelt ook de complexiteit van aluminium frames voor e-bikes een rol; die neemt steeds verder toe. E-MTB’s, speed-pedelecs en zogeheten e-Road-modellen zijn daar de oorzaak van, net als het steeds meer integreren in frames van componenten als accu’s. Die toenemende complexiteit leidt ertoe, dat frames met steeds grotere precisie vervaardigd moeten worden. En dat beperkt niet alleen de productie wat betreft absolute aantallen, maar zal er ook voor zorgen dat de prijzen van deze frames in de toekomst gaan stijgen.

Gerobotiseerde frameproductie

De experts die wij spraken op de Taipei Cycle Show, zijn ervan overtuigd dat de problemen met de productiecapaciteit niet op korte termijn opgelost zullen zijn. Dit zal naar verluidt 3 tot 5 jaar gaan duren. Producent Astro bijvoorbeeld meldt dat binnen dat bedrijf een speciaal team is opgezet om te bestuderen of het mogelijk is binnen 3 jaar een volledig gerobotiseerde frameproductie in Europa op te zetten.

Binnen 3 tot 5 jaar worden in Europa zo'n 3 miljoen e-bike frames geproduceerd

Luigi Seghezzi van Bike Machinery/Mair (deze 2 bedrijven fuseerden onlangs) voorspelt dat binnen de komende 3 tot 5 jaar zo’n 3 miljoen e-bike frames in Europa geproduceerd zullen worden.
Die productie zal volgens hem vooral plaatsvinden in Portugal, Polen en Roemenië.

Nieuw lichtgewicht metaal

Seghezzi zegt verder dat hij verwacht dat het merendeel van deze frames vervaardigd zullen worden uit wat hij ‘lichtmetaal’ noemt. Desgevraagd betekent dat volgens hem niet dat wordt teruggegrepen naar ‘old school’ productiemethoden met zogeheten Reynolds 538 double of triple butted tubing (waarbij verdikkingen worden aangebracht op de punten waar de buizen met elkaar verbonden zijn). In plaats daarvan zal een nieuw type, extreem lichtgewicht metaal worden toegepast, dat dezelfde gewichtskarakteristieken heeft als aluminium frames.

Reageer op dit artikel