nieuws

E-bikes met racesturen in combinatie met Shimano Steps

Elektrische fietsen 829

Shimano combineert Di2-technologie en racetechnologie met de release van nieuwe firmware waarmee e-bikes met Di2 elektronische schakelknoppen op het racestuur kunnen worden gebruikt om te schakelen tussen de Shimano Steps e-bike-ondersteuningsstanden.

E-bikes met racesturen in combinatie met Shimano Steps

Hiermee breidt Shimano de mogelijkheden van Steps verder uit naar een grote verscheidenheid aan fietstypes, waaronder touring, gravel en snelle e-bikes voor woon-werkverkeer. Dit biedt fietsfabrikanten meer mogelijkheden om te variëren tussen de aandrijfsystemen om fietsen met verschillende karakteristieken te kunnen maken.

Handen altijd op het stuur

Voor e-bikes zorgt deze upgrade ervoor dat fietsers hun handen op het stuur kunnen houden om de ondersteuningsmodi te wijzigen. Hierdoor behouden ze de controle over hun fiets. Gravelriders profiteren hier extra van bij ritten over rotsachtig en hobbelig terrein. Het betekent ook dat er gereden kan worden met een racestuur zonder een e-mountainbike-schakelaar, wat zorgt voor een cleane, netter uitziende e-bike.
De technologische vooruitgang wordt bereikt door de nieuwe E-tube-firmware die de verbinding maakt tussen de elektronische Di2-schakelknoppen en de aandrijfeenheid. De nieuwe Shimano Steps-compatibiliteit werkt met Shimano’s bestaande Ultegra Di2-hendels (R8070) en is het meest geschikt voor de speciale e-road- en e-gravelbikes die het komend seizoen op de markt komen.

Volgende stap racesturen-markt

Pieter Vincent, Shimano Steps-brandmanager: “Nu e-bikes snel aan populariteit winnen bij mountainbikers en stads-/trekkingfietsers, is de volgende logische e-bike-stap de wielermarkt waar men met racesturen rijdt. Hoewel dit voor veel fietsers nieuwe segmenten zijn, hebben ze een duidelijke aantrekkingskracht voor rijders die willen dat e-power over trails, grintpaden of onverharde wegen beschikbaar is met de zitpositie die het racestuur bewerkstelligd.”
Pieter Vincent: “De nieuwe compatibiliteit tussen onze aandrijfsystemen en de Dura-Ace of Ultegra Di2 Disc-hendels laten rijders, niet alleen het voordeel van de ondersteuning van de aandrijfunit krijgen, maar ook de ondersteuningstanden op een veilige manier veranderen. Daardoor kunnen ze geweldige natuurlijke omgevingen ervaren, ver weg van het drukke verkeer op onze wegen.

Compatibel met verschillende systemen

De Shimano Steps e-road en e-gravel racestuurfunctionaliteit is compatibel met Shimano’s E8000, E7000, E6100 en E5000 aandrijfsystemen en werkt met een accu’s voor de framebuis en geïntegreerde batterijen en met de E6100- of E7000-fietscomputers. De Dura-Ace en Ultegra Di2 shifters in combinatie met Shimano Steps-aandrijvingen zijn compatibel met Ultegra (RD8050), Ultegra RX (RD-RX805) en zelfs XT (RD-M8050) of XTR (RD-M9050) derailleurs. De schakelfunctie kan worden aangepast via het E-Tube-project programma.
Voor rijders die kiezen voor de mechanische versie van Shimano Steps en daarom de Di2-knop missen, is het nog steeds mogelijk om met een racestuur te rijden omdat de derde knop van de display-unit ook kan worden gebruikt om tussen ondersteuningsstanden te schakelen.
Voor de touring-, gravel- en snelle woon-werk-e-bikes zal er een nieuw 47T kettingblad (SM-CRE-R) komen die eenvoudig kan worden gemonteerd tussen de Shimano Steps-motor en de crankarm. Dit geeft een hogere overbrengingsverhouding dan de huidige Shimano Steps MTB- en trekking-kettingbladen en zorgt ervoor dat er meer vermogen en hogere snelheden kunnen worden ontwikkeld. Dit product is vanaf juni 2019 beschikbaar.


Ook interessant om te lezen:

 

Reageer op dit artikel