nieuws

Revolutie e-bike-accu’s dankzij grafeen-lithium-technologie

Elektrische fietsen 23103

Eindelijk komt het eraan: de broodnodige technologie die nodig is voor een technologische revolutie op het gebied van (e-bike)accu’s. Grafeen-lithium maakt de batterij van de toekomst mogelijk. Grafeen-nanotechologie, toegepast in lithium-batterijen, geeft accu’s tot voorheen onmogelijk geachte eigenschappen, dankzij het feit dat de carbon atomen in grafeen supergeleidend zijn.

Revolutie e-bike-accu’s dankzij grafeen-lithium-technologie

Een van de experts op het gebied van accutechnologie die Tweewieler regelmatig raadpleegt, is ervan overtuigd dat er een enorme doorbraak op komst is. “Door de jaren heen heb ik diverse artikelen geschreven over welke technologische ontwikkelingen we kunnen verwachten in de nabije toekomst. De conclusie luidde meestal dat op laboratoriumniveau alles mogelijk is, maar dat nieuwe technieken zelden de productiefase bereiken. Dat is nu anders.”

Werkende protoypen

Belangrijk verschil is dat er reeds werkende prototypen zijn van accu’s met grafeen-lithiumtechnologie. Onze accu-expert, die anoniem wil blijven, zegt dat er één fabrikant is die momenteel voorloopt met deze techniek. “Proefexemplaren zijn al gereed voor individuele tests.”

2,5 keer betere energiedichtheid

De grafeen-lithiumtechnologie in e-bike-accu’s zorgt vooral voor een sterk verbeterde energiedichtheid, tot 2,5 keer beter. “De energiedichtheid van de 18.650 cellen die de genoemde fabrikant bereikt, is ongeveer 2,5 keer beter vergeleken met een 3.5 Ah, 18.650-cellige batterij. De prijs per kWh zal aanvankelijk minstens gelijk zijn maar geleidelijk verminderen, wanneer grotere aantallen geproduceerd kunnen worden. Mijn inschatting is dat deze nieuwe accu’s per 2021 tot 40% goedkoper zullen zijn dan li-ion-batterijen”, aldus de expert.

Op de komende Eurobike (4-7 september in Friedrichshafen) zal een werkend prototype te zien zijn, dat is althans de bedoeling. Of dit echt gaat lukken, zal duidelijk worden tijdens de komende Taipei Cycle Show, die wordt gehouden van 27-30 maart in Taiwan.

EU-subsidie voor grafeen-toepassingen

Al bijna 10 jaar geleden kondigde de EU een subsidieprogramma ter waarde van 1 miljard euro aan voor de ontwikkeling van grafeentoepassingen en producten. Gevolgd door een aankondiging van de Chinese overheid, dat het de ‘China International Graphene Industry Union’ oprichtte. Deze NGO is opgezet om toepassing van grafeen in de industrie te stimuleren: China beschikt over enorme voorraden grafeen.

Vittoria gebruikte al grafeen

Industriële toepassingen hadden al plaats in de fietsindustrie, Vittoria introduceerde in 2013 al verschillende grafeenproducten. Het bedrijf heeft de distributierechten voor ongerepte grafeen nanoplatelets (een vorm van grafeen nanodeeltjes). De fabrikant van wielen en wielsets slaagde erin grafeen te integreren in banden, en in composietmateriaal voor carbon wielsets.

Voor fabrikanten liggen er volop kansen om grafeen in hun producten toe te passen, dankzij de ongekende eigenschappen die het kan bieden voor zaken als carbon frames en textiel. En e-bike-onderdelen, aangezien grafeen een superconductor is.

Reageer op dit artikel