nieuws

Helft van fietsen in België is elektrisch

Elektrische fietsen 2211

Het fietsgebruik in België wint nog steeds in populariteit. Elektrische fietsen maken daarbij een nog groter deel uit dan in Nederland: met bijna 50% marktaandeel is 1 op de 2 nieuwe fietsen in België uitgerust met elektrische aandrijving. In Nederland is 33% van de verkochte fietsen elektrisch.

Helft van fietsen in België is elektrisch
Veel elektrisch op Velofollie. Foto Tweewieler

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek door de organisatoren van de Belgische fietsbeurs Velofollies, die morgen in Kortrijk van start gaat. Door de mooi zomer schoot de fietsverkoop bij de vakhandel in België omhoog: in 2018 eindigde de fietsverkoop bij de officiële fietsvakhandel op 503.119 stuks, een verschil van zo’n 18.000 fietsen extra ten opzichte van 2017 (+3,7%).

Elektrisch groot marktaandeel

Daarvan heeft de elektrische fiets een marktaandeel van bijna 50% marktaandeel.  Uit het onderzoek blijkt dat de e-bike het best verkocht wordt aan 30- tot 50-jarigen, vooral vooral voor woon-/werkverkeer.

Veel forenzen

Ook de verkoopstijging van de speed pedelec, de elektrische plooifiets (Belgisch voor vouwfiets) en bakfietsen zet deze tendens kracht bij. Daar waar de voorbije jaren de e-bike hoofdzakelijk werd aangeschaft voor recreatief gebruik door senioren, wordt deze nu ook steeds meer door forenzen gebruikt.

Hoge fiscale aftrekbaarheid in België

Veel gehoorde positieve opmerkingen in deze Velofollies-enquête waren ook dat de grotere actieradius en de algemene betrouwbaarheid van de huidige elektrische fietsen een extra aankoopargument zijn geworden. De hoge fiscale aftrekbaarheid in België bij een aankoop van een elektrische fiets (120%) is voor vele bedrijfsleiders een extra stimulans om hun werknemers op de fiets te zetten.

Meer damesmodellen

Opvallend is ook dat er meer tweewielers hun weg vonden naar vrouwelijke eigenaars dan naar hun mannelijke medefietsers. Ongeveer 2/3, ruim 64,6%, van de verkochte fietsen was een damesmodel. Ook hier is de grote koploper de elektrische versie: er was een stijging van maar liefst 78% in elektrische modellen binnen de verkoop van damesfietsen. Ook de gewone dames-stadfiets kreeg een mooie plus achter zijn naam, in dit segment werd een verkoopstijging van meer dan 15% bij de vakhandel opgetekend.

Stijging gemiddelde verkoopprijs

De fietsvakhandel in België zag de gemiddelde verkoopprijs licht stijgen naar zo’n € 2.370,- (een stijging van 2% ten opzicht van 2017). Binnen het segment elektrische fietsen is de standaard elektrische versie nog steeds de meest gevraagde (84,5%). Dit is zo’n 6% minder is dan in 2017 en komt door de meerverkoop van speed pedelecs en elektrische vouw- en bakfietsen. Dit segment neemt nu zo’n 5% van de markt in.

Vakhandel wil investeren

Volgens de organisatie van Velofollies heeft de Belgische fietshandelaar een gezonde toekomst voor ogen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van de ondervraagde handelaars zegt dit jaar opnieuw te gaan investeren in hun zaak en het aanbod verder uit te willen breiden.

Lees ook

Velofollies in teken van elektrische aandrijving 

1/3 verkochte fietsen is al e-bike

Praktische info Velofollies 2019

Openingsdagen en -uren

  • Vrijdag 18 januari 2019: van 10.00 tot 21.00 uur
  • Zaterdag 19 januari 2019: van 10.00 tot 18.00 uur
  • Zondag 20 januari 2019: van 10.00 tot 18.00 uur

Plaats

  • Kortrijk Xpo – Doorniksesteenweg 216 – 8500 Kortrijk
  • Hallen: 1, 2, 3, 4, 5, 6 et P5

Tickets

  • Volwassenen: € 11,- online voorverkoop – € 15,- aan de kassa
  • Kinderen van 6 tot 12 jaar: € 7,- online voorverkoop – € 10,- aan de kassa

 

 

Reageer op dit artikel