nieuws

Minder zweten op e-bike

Elektrische fietsen 2717

Met een gemiddelde hartslag die 63 slagen per minuut lager is dan die van een gewone fietser, toonden e-bikers het vermogen om bij aankomst meteen met het werken te kunnen starten. Dat laat onderzoek van Shimano naar het fietsen op een elektrische fiets zien. E-bikers zweten ook drie keer minder in vergelijking met normale fietsers.

Minder zweten op e-bike
Onderzoek van Shimano naar het fietsen op een elektrische fiets laat zien dat je tot 300 procent minder zweet op een elektrische fietse vergeleken met een fiets zonder elektrische trapondersteuning. Beeld: still uit video Shimano

Een wetenschappelijk onderzoek bij een Formula One-testfaciliteit in opdracht van Shimano, toonde aan hoe nuttig e-bikes kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar zweetvrije fietsritten. Vooral met de warme zomer die we net achter de rug hebben, is dat voor veel fietsers een belangrijk issue. Het warme weer was voor veel mensen de aanleiding om meer buiten te bewegen. Of zelfs hun woon-werkverkeer te veranderen van een reis in een bedompte trein of auto naar een rit op de fiets.

Zweetplekken ongewenst op het werk

Met die extra lichaamsbeweging komt een gevreesde bijwerking; zweet. Donkere plekken onder de oksels, onfris ruikende kleding en zweet op ongewenst plekken zijn redenen die een fietstocht naar het werk onaangenaam kunnen maken. Zelfs met douches op kantoor is dit een probleem. Het is immers lastig om sportkleding en werkkleding mee te slepen in een tas.

Elektrische fiets vermindert het zweten

Elektrische fietsen (kortweg e-bikes) zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze bieden forensen de mogelijkheid om sneller en gemakkelijker naar het werk te gaan. En helpen fietsers van alle achtergronden, of het nu mensen zijn die niet vaak gefietst hebben, of ervaren fietsers die graag profiteren van motorondersteuning.

Inspanning gemeten

Eén van de eerste studies had als doel om het verschil in zweetratio tussen een e-biker en een gewone fietser te meten, het onderzoeksproject onderzocht ook de verschillende niveaus van inspanning tijdens een gemiddeld fietsrit in een Europese stad. Zes deelnemers reden 30 minuten in een warmtekamer ingesteld op 28°C, eenmaal op een Shimano STEPS E6100 aangedreven e-bike en een keer op een gewone fiets. Hun hartslag, de kerntemperatuur van hun lichaam, de ervaren inspanning (RPE), de krachtoutput en het zweetvolume, gemeten door het voor- en na gewicht, werden geregistreerd.

Video inspanningstest

Resultaten onderzoek

De opvallende resultaten van het onderzoeksproject waren:

  • Respondenten op de e-bike zweetten 3,1 keer (350 ml) minder dan op een gewone fiets
  • Respondenten op de e-bike hadden een gemiddelde afwerkingshartslag die 63 slagen lager is dan die van de gewone fietser
  • Deelnemers op de reguliere fiets hadden een kerntemperatuurstijging van 0,9 °C meer dan op de e-bikers

Minder fysiologische stress

Na de e-bike-test vertoonden de deelnemers weinig of geen zweetplekken op hun kleding en weinig fysiologische stress. Terwijl na de normale fietstest de deelnemers doorweekte kleding hadden door een groot zweetvolume en een hoge inspanningswaarde. De belangrijkste verschillen tussen deelnemers aan het einde van beide fietstesten waren:

  • Gemiddelde RPE*: 1.6 (e-bike) geclassificeerd als ‘licht tot gemakkelijk’ versus 4.1 (gewone fiets) ‘geklasseerd als moeilijk’
  • Gemiddelde kerntemperatuur: 37,5°C (e-bike) versus 38,4°C (gewone fiets)

Shimano STEPS

Als commentaar op het onderzoek zegt Pieter Vincent van Shimano: “Deze studie laat zien hoe perfect e-bikes zijn om ons te verplaatsen. Door fietsen te gebruiken met ons Shimano STEPS e-bikesystemen kunnen fietsers koel, rustig en zweetvrij blijven en bovendien sneller en fris op hun bestemming aankomen dan als bij vele andere vormen van transport.”

Lagere fysieke belasting heeft voordelen

De hoofdwetenschapper van Sports Science Agency, Jack Wilson, zegt: “De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek tonen aan dat het gebruik van een e-bike in tegenstelling tot een gewoon rijwiel, fietsers hun rit naar het werk kunnen volbrengen zonder zich zorgen te maken over zweet en over fysiologische belasting. Het is redelijk om te veronderstellen dat de voordelen van lichaamsbeweging blijven bestaan en dat e-bikes een goede introductie kunnen zijn voor diegenen die vinden dat ze niet fit genoeg zijn om op een reguliere fiets naar hun werk te fietsen.”

Conditie toch op peil

Voor diegenen die hun fietsconditie op peil willen houden, maar de bijwerkingen van een zweterig- lijf en -kleding willen vermijden, is aangetoond dat e-bikes een praktische manier zijn om op het werk aan te komen, veel minder warm, minder bezweet en minder vermoeid, terwijl ze toch de fysieke en mentale voordelen van lichaamsbeweging hebben en de stress van het openbaar vervoer vermijden.

Reageer op dit artikel