nieuws

Shimano komt met voordelige Steps groepset voor e-bikes

Elektrische fietsen 1501

Shimano introduceert de Steps E5000-groepset voor e-bikes. Volgens Shimano de ‘meest betaalbare en lichtste e-bike-groep’ op de markt. Doel is e-bikes betaalbaarder te maken voor een grotere groep fietsers.

Shimano komt met voordelige Steps groepset voor e-bikes

De nieuwe Shimano Steps E5000 city/comfort-reeks is ontworpen voor comfortabele stadsritten. De E5000-aandrijfeenheid (DU-E5000) is geschikt voor e-bike-gebruik in de stad en niet ontworpen voor snelle acceleratie en mountainbiken zoals de e-MTB-serie. “Met zijn lichtgewicht comfortcomponenten en krachtondersteuning is het systeem ontworpen om fietsers een helpende hand te bieden in de stad”, aldus Shimano. “Tijdens ritten waarbij men vaak rijdt met bagage, zoals boodschappen of de school- of werktas”, voegt de fabrikant eraan toe.

40 Nm koppel

Shimano introduceert de Steps E5000-groepset voor e-bikes. Volgens Shimano de 'meest betaalbare en lichtste e-bike-groep' op de markt. Doel is e-bikes betaalbaarder te maken voor een grotere groep fietsers.

De E5000-motor genereert fluisterstil een efficiënt koppel van 40 Nm.

De E5000-motor genereert fluisterstil een efficiënt koppel van 40 Nm. Daardoor biedt de fiets ondersteuning wanneer dat gewenst is. Het systeem maakt gebruik van efficiënte motortechnologie en een kleine, lichtgewicht aandrijfeenhei. Deze weegt 2,5 kg, 380 gram minder Steps-aandrijfeenheden. De krachtbron wordt gecombineerd met een achterderailleur of interne naafversnellingsopties van Shimano Nexus.

De E5000 is volgens Shimano niet alleen één van de stilste e-bike-middenmotoren op de markt. “Daarnaast is het ook één van de lichtste en kleinste, die netjes achter de crank is geplaatst. Gecombineerd met een interne accu kan deze set-up een gedistingeerde stadsfiets creëren, die kan helpen om e-bikes op de markt te normaliseren.”

Shimano E500 spaart batterijcapaciteit

De ondersteuningsstanden van het E5000-systeem zijn eco-, normale, en hoge modus. Daarbij bieden alle standen een natuurlijk en responsief rijgevoel op basis van de input van de fietser. Zoals bij alle Steps-systemen, krijgen rijders meer acceleratie wanneer de druk op de pedalen het systeem vertelt dat ze willen versnellen. Deze acceleratie bootst na hoe mensen normaal fietsen. Dit helpt de batterijcapaciteit te sparen, omdat er geen ondersteuning is wanneer de e-biker daar niet om vraagt.

De basisinformatie van het systeem, zoals snelheid of resterende batterijcapaciteit, wordt weergegeven op een standaard Shimano-display (bijv. SC-E7000 of SC-E6100). Weergave van de informatie is ook mogelijk met het gebruik van een third-party-fietscomputer. Daarnaast kan een smartphone in combinatie met de nieuwe EW-EN100-junction en de nieuwe E-TUBE RIDE-app  ritinformatie  weergeven.

Cleane look

Voor een echt eenvoudige set-up kan alleen de EW-EN100-junction worden gebruikt. Daarbij zijn er geen display en ondersteuningsschakelaar zijn geplaatst. Daardoor krijgt de fiets een cleanere look. Ook maakt het de e-bike minder gevoelig voor diefstal.

Steps E5000 is compatibel met mechanisch schakelen of de Di2 elektronische schakeltechnologie. Accu-opties zijn 418Wh of 504Wh (wattuur) bagagedrager-, onderbuis of interne batterij type.

Compatibel met Nexus Inter en Alfine Inter

Shimano introduceert de Steps E5000-groepset voor e-bikes. Volgens Shimano de 'meest betaalbare en lichtste e-bike-groep' op de markt. Doel is e-bikes betaalbaarder te maken voor een grotere groep fietsers.

Steps E5000 is compatibel met mechanisch schakelen of de Di2 elektronische schakeltechnologie.

Shimano Steps E5000-fietsen zijn compatibel met de Nexus Inter-8/7 speed interne versnellingsnaaf (IHG) of de Nexus Inter-5E IHG speciaal voor e-bikes. Ook kan hij gebruikt worden min combinatie met de premium Alfine Inter-11/8 speed IHG. Alle 8-speed of Nexus Inter-5E Di2 hubs hebben de optie om automatisch te schakelen en een startmodus die terugschakelt zodat rijders gemakkelijker kunnen starten.

Externe versnellingen

Voor rijders die de voorkeur geven aan externe versnellingen, is de optie voor een derailleur en cassette beschikbaar. Hiermee kan mechanisch geschakeld worden met 9, 10 of 11 versnellingen en een compatibele mechanische achterderailleur. Verder is er de optie van elektronisch schakelen met 11 versnellingen (Di2). Remopties zijn schijfremmen, roller brakes, terugtrapremmen of V-brakes.

Reageer op dit artikel