nieuws

Shimano mikt op nieuwe e-bikemarkt met E7000 componenten

Elektrische fietsen 1156

Shimano introduceert de STEPS E7000-groep. Het versnellingssysteem, de aandrijving, het display en de smartphoneconnectiviteit zijn verbeterd bij de ontwikkeling van deze nieuwe e-MTB-groepset.

Shimano mikt op nieuwe e-bikemarkt met E7000 componenten

Shimano STEPS E7000 is ontwikkeld om mountainbikers te ‘inspireren en om nieuwe terreinen te verkennen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur’, zoals Shimano het zegt.

Waar Shimano’s top e-MTB-groepset, de E8000, is ontworpen om agressief op ruige trails te rijden, is  STEPS E7000 bedoeld voor recreatief mountainbikegebruik. Dit dankzij de ‘rider-tuned’ ondersteuning en zijn gebruiksvriendelijke functies.

Ondersteuningsstanden wijzigen

STEPS E7000 is voorzien van een linker schakelversteller om de ondersteuningsstanden te wijzigen (Uit, Eco, Trail, Boost en Walk Assist). Daarnaast is er een rechtershifter voor de versnellingsbediening (Di2 of mechanisch). Een handige functie voor mountainbikers is het ontwerp van de linkerschakelaar waarook een verstelbare zadelpen (dropper seatpost) mee kan worden bediend.

De schakelaars zijn compatibel met alle mountainbike-set-ups, waaronder Shimano’s nieuwe i-Spec EV-standaard. Het gevoel van de schakelknoppen is ook veranderd. Shimano belooft een ‘onderscheidende, gebruiksvriendelijke klik waarmee het zelfs met winterhandschoenen prettig schakelt’.

Nieuw informatiedisplay

Shimano introduceert de STEPS E7000-groep.  Het versnellingssysteem, de aandrijving, het display en de smartphoneconnectiviteit zijn verbeterd bij de ontwikkeling van deze nieuwe e-MTB-groepset.Alle data van de motor, de batterij en het Di2-systeem kunnen worden weergegeven op een nieuw display (SC-E7000) met een goed leesbaar scherm. Hierop vind je informatie over de ondersteuningsstand, de rijsnelheid en de levensduur van de batterij. Voor de Di2-rijders is ook de huidige versnelling zichtbaar.

De nieuwe draadloze functionaliteit maakt het mogelijk om met de dataoverdracht van de nieuwe  EW-EN100-junction alle rij-informatie op apparaten van derden, zoals geavanceerde fietscomputers/gps-apparaten en smartphone weer te geven.

Degene die zonder fietscomputer of telefoonscherm wil rijden, kan de ondersteuningsstanden wijzigen en het batterijniveau controleren met de LED-lampjes en -knoppen op de EW-EN100-junction. De ondersteuningsstanden kunnen ook worden gewijzigd via de modusknop op het display. Dat betekent dat de linker schakelaar kan worden weggelaten.

60 Nm-motor voor Shimano STEPS E7000

Shimano introduceert de STEPS E7000-groep.  Het versnellingssysteem, de aandrijving, het display en de smartphoneconnectiviteit zijn verbeterd bij de ontwikkeling van deze nieuwe e-MTB-groepset.De ondersteuning komt van een krachtige en responsieve 60 Nm-motor. Er is een optie om rijprestaties aan te passen, afhankelijk van of de e-mountainbiker op zoek is naar de optimale acceleratie of batterijbesparing, of ergens daartussenin. Kies eenvoudig de instelling Explorer, Dynamic of Custom op een smartphone en de gebruikskarakteristieken van de motor veranderen automatisch.

De E7000 heeft alle functies van de E8000-aandrijfeenheid. Hij heeft een maximaal (piek) vermogen tot 500 watt (nominaal vermogen: 250 watt) waarmee er tot 25 kilometer per uur gereden kan worden.  De vormgeving van de aandrijfeenheid is strak en compact om een smalle Q-factor te behouden. Het is volgens Shimano een van de lichtste e-bike-motoren die specifiek is ontworpen voor mountainbiken. “Het meest unieke aan de motor is de intuïtieve en responsieve rij-ondersteuning die volledig in lijn is met de trapkracht van de berijder”, aldus de fabrikant.

3 ondersteuningsstanden

Om te kunnen anticiperen op verschillende rijomstandigheden heeft de aandrijfeenheid 3 ondersteuningsstanden. De Eco-stand biedt de lichtste ondersteuning en een laag batterijverbruik, de Trail-stand is de beste balans tussen responsieve ondersteuning en batterijverbruik, de Boost-stand zorgt voor snelle acceleratie en krachtige ondersteuning tot een maximum van 25 km/u.

De kenmerken van deze standen kunnen worden aangepast tussen de Explorer, Dynamic en Custom standen met behulp van  een app, waarmee de berijder de ondersteuning kan afstemmen op het ondersteuningsniveau of het gewenste batterijverbruik.

Di2-aandrijflijnen

Shimano introduceert de STEPS E7000-groep.  Het versnellingssysteem, de aandrijving, het display en de smartphoneconnectiviteit zijn verbeterd bij de ontwikkeling van deze nieuwe e-MTB-groepset.De krachtsensor beoordeelt de pedaalkracht waardoor er altijd een intuïtieve en krachtige respons is. “Hierdoor voelen fietsen met het STEPS-systeem aan als soepele, goed bestuurbare en dynamische e-bikes. Zelfs als er boven de 25 km/u ondersteuningssnelheid wordt gereden en de ondersteuning is uitgeschakeld, is de pedaalactie nog steeds soepel en comfortabel met een lage weerstand”, zegt Shimano. Net als bij de E8000-groepset wordt STEPS E7000 gecombineerd met Di2-aandrijflijnen.

Waar sommige e-MTB-systemen de benen van de fietser breder positioneren dan bij normale mountainbikes, biedt STEPS e-bikers een natuurlijke en efficiënte positie op de fiets dankzij de slanke aandrijfeenheid en een typische mountainbike-afstand tussen de crankarmen (Q-factor).

“Bovendien profiteren fietsframefabrikanten van de compacte aandrijfeenheid, waardoor het gemakkelijk is om het beste frame te ontwerpen om een dynamische en responsieve e-MTB’s te krijgen”, zegt Shimano.

De nieuwe STEPS E7000-componenten komen in september 2018 op de markt, de smartphone-app is in juli beschikbaar op de Shimano’s E-TUBE website.

Reageer op dit artikel