nieuws

‘Regels nodig voor opslag fietsaccu’s’

Elektrische fietsen 3807

‘Regels nodig voor opslag fietsaccu’s’
De restanten van het pand in Nunspeet. Foto Tweewieler

Er moeten landelijke regels komen voor de opslag van accu’s. Dat vindt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet waar gisteren de brand was bij Stella. Door de populariteit van elektrisch fietsen liggen er veel meer droge accu’s opgeslagen dan bij gemeenten bekend is en dat vormt volgens hem een veiligheidsrisico.

Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet zegt dat hij woensdagavond werd overvallen door de mededeling dat er in een bedrijfspand waar brand was geweest ongeveer 6.000 fietsaccu’s waren opgeslagen. In de loods stonden ook 3.000 fietsen met een accu. Accu’s kunnen ontploffen bij brand en zorgen voor verspreiding van giftige stoffen.

Calamiteit met fietsaccu’s

“Wij wisten daar niets van. We weten ook niet of de fietsenfabrikant dat bij ons had moeten melden. Dat moet nader worden uitgezocht.”
Volgens Van de Weerd is ook niet bekend hoe de hulpverlening moet omgaan met een calamiteit met grote aantallen fietsaccu’s. Voor accu’s van auto’s bestaan wel regels. De Nunspeetse burgemeester besloot tot ontruiming van de buurt, totdat donderdagmorgen vroeg duidelijk was dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. De verbrande accu’s liggen in water opgeslagen op de gemeentewerf en worden later vernietigd.

Bron: ANP, Margrit Spaak (BVZ)

Lees ook: Grote uitslaande brand bij Stella

Over het veilig opslaan van fietsaccu’s bij fietsenwinkels en fabrikanten biedt tweewieler.nl een artikel met handige tips.

Reageer op dit artikel