nieuws

Grootschalige productie batterijcellen binnen Europa noodzakelijk

Elektrische fietsen 1682

Volgens prognoses van de Europese Commissie is de batterijmarkt in Europa vanaf 2025 rond de 250 miljard euro waard. Om aan de vraag te kunnen voldoen, heeft Europa 10 tot 20 gigantische fabrieken nodig voor een grootschalige productie van batterijcellen.

Grootschalige productie batterijcellen binnen Europa noodzakelijk
Volgend jaar verwacht TerraE in staat te zijn om de eerste batterijcellen te produceren op deze productiefaciliteit. Foto M&W

De Europese Commissie denkt dat het een enorme uitdaging is om grootschalige productie te realiseren. De commissie pleit voor een coördinatie van initiatieven vanuit de industrie en zo een politiek en financieel kader te creëren om dit voor elkaar te krijgen.

European Battery Alliance

In oktober 2017 nam de vicevoorzitter van de EU-commissie Maroš Šefčovič het initiatief om een ‘batterijverdrag’ te starten met alle belangrijke spelers in Europa. Deze ‘European Battery Alliance’ is een platform van de Europese Commissie, de EU-lidstaten, de Europese Investeringsbank, vertegenwoordigers van de industrie en innovatie-organisaties. Deze alliantie van bedrijven en organisaties ondersteunen door de industrie geleide projecten, met als doel om een concurrerende en duurzame productie van batterijcellen in Europa tot stand te brengen.

Urgente uitdaging voor Europa

Het creëren van een competitieve en duurzame batterij-industrie met 10 tot 20 grote fabrieken is volgens de alliantie een enorme en urgente uitdaging voor Europa waarvoor snelle actie vereist is om de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. De alliantie heeft een actieplan opgesteld.

Belangrijkste doelstellingen van het actieplan:

  • Gegarandeerde toegang tot grondstoffen
  • Ondersteuning van de productie van Europese batterijcellen op grote schaal
  • Versterking van de leidende rol van de industrie door meer steun voor onderzoek en innovatie in de EU
  • Het bouwen en versterken van een hooggeschoold personeelsbestand
  • Ondersteuning van de duurzaamheid van de productie-industrie voor batterijcellen in de EU
  • Gegarandeerde coherentie binnen de EU en het regelgevingskader

TerraE Gigafabriek in Duitsland

De nieuw opgerichte holdingmaatschappij TerraE gaat een lithium-cel productiefaciliteit starten in Duitsland. Het bedrijf is in augustus 2017 opgericht in Frankfurt am Main, met een breed consortium van 19 bedrijven en onderzoeksinstituten.
Over de laatste initiatieven en oproepen van de Europese Commissie, zegt TerraE CEO, Holger Gritzka, “We verwelkomen de erkenning door de Europese Commissie van een goed functionerend, innovatief en duurzaam ecosysteem voor de productie van batterijcellen in Europa en dat de Europese Commissie het politieke en financiële kader voor een succesvolle implementatie gaat creëren.”

 

 

Reageer op dit artikel