nieuws

Kampioen e-bike test

Elektrische fietsen 8520

Kampioen e-bike test
Sparta is met de M8s LTD de overall testwinnaar van de ANWB e-bike toerfietstest 2018. Foto ANWB

Kampioen, het blad van ANWB, testte het meest populaire model elektrische fiets. Met middenmotor. 20 e-bikes (toerfietsen) werden aan een korte test onderworpen. De eindscores liggen dicht bij elkaar, want alle geteste e-bikes scoren een ruime voldoende. Op de actieradius werd speciaal gelet, en daar kwam de Amslod Aston modeljaar 2017 als allerbeste uit de bus.

De test werd uitgevoerd door 120 enthousiaste fietsleden van de ANWB. Deze maakten bij elkaar 1.000 testritten van gemiddeld 3,2 kilometer. In totaal werd dus 3.200 kilometer afgelegd die dag, deels op een heuvelachtig parcours.

Sparta testwinnaar

Sparta is met de M8s LTD (€ 2.779,-) overall testwinnaar. Het model kreeg een 8,3. Met name de constructie en onderdelen scoorde hoog met een 9. De accukosten werden minder goed beoordeeld. Sparta wordt direct gevolgd door de Stella Livorno Steps (€ 2.499,-) met een 8,1 als totaalscore. Op de 3e plek staat de Kalkhoff Jubilee Move i7, die ook meteen het predicaat Meest Voordelige Keus krijgt. Met € 1.799,- bijna duizend euro goedkoper dan de Sparta.

Hoge kosten accu’s

Apart genoemd worden de kosten van de accu. De actieradius van de verschillende e-bikes verschilt nogal. Hoe meer Wattuur (Wh), hoe groter die actieradius. De minste actieradius heeft de Mihatra E-Centro 7N. Met 42 km is daar nauwelijks een onbezorgde toertocht mee te maken, zonder de angst dat je accu voortijdig leeg raakt. De accu van de Amslod Aston 2017 presteert het best, met iets meer dan 100 km. Opgemerkt wordt dat dit merk zijn fietsen standaard levert met een grote accu, waar je bij andere merken tegen een flinke bijbetaling een grotere accu kunt kopen.

Vervanging accu

Ook de vervanging van de accu wordt apart benoemd. De prijs van een grotere accu met meer Wh ligt beduidend hoger. Van € 369,- voor een Popal-accu tot € 949,- voor een vervangende accu van QWIC. De garantieperiode is mede daarom voor consumenten van belang. De meeste merken geven 2 jaar garantie, sommige (Amslod, Kalkhoff, Stella) 3 jaar.

Merken middenmotoren

In de merken middenmotoren op de geteste e-bikes vinden we niets nieuws. Het zijn de gevestigde en beproefde merken; Bosch (Active Line), Shimano STEPS en Bafang. Hoe deze motoren presteren, hangt echter wel degelijk ook af van de rest van de fiets. Frame, onderdelen en rijeigenschappen zijn hierop van invloed. De geteste e-bikes van Mihatra, Cortina en Rivel scoorden het slechtst qua ondersteuning.

Reageer op dit artikel