nieuws

Informatie fabrikanten over fietsaccu’s volgens ANWB niet goed

Elektrische fietsen 1255

Informatie fabrikanten over fietsaccu’s volgens ANWB niet goed
Foto ANWB

ANWB-leden vinden dat accu’s van e-bikes vaak voor problemen zorgen. En dat fabrikanten geen goede voorlichting geven over de kosten van een nieuwe accu waardoor ze soms voor hoge, onverwachte kosten te staan. ANWB deed onderzoek naar de gemiddelde prijs van een vervangende accu onder de 20 geteste fietsen uit de ANWB e-bike test 2018.

Vorig jaar gaf 48% van de ANWB-leden met een e-bike aan problemen te hebben gehad met hun fietsaccu.  Het gaat om zo’n 600.000 ANWB-leden. Reden voor de ANWB om onderzoek te doen naar de informatievoorziening van fabrikanten: websites, handleidingen en telefonische informatievoorziening van 20 fietsfabrikanten werden onder de loep genomen. Het onderzoek werd toegespitst op drie belangrijke punten: prijs van de vervangende accu, tips over goed gebruik van de accu én de levensduur.

Gemiddelde prijs vervangende accu

De gemiddelde prijs van een vervangende accu van 20 geteste fietsen in de ANWB e-bike test 2018 is € 551. De prijzen liepen uiteen van ‘slechts’ € 299,- (Brinckers) tot € 949,- (QWIC).  Opvallend is dat merken de vervangende prijs van de accu’s zelden noemen op hun sites: dat doen slechts zes van de 20 merken, waarvan drie merken pas na het versturen van onze onderzoeksresultaten.  Zo kan de consument voor onverwacht hoge kosten komen te staan bij een defecte accu. Telefonisch werden de prijzen vaak wel gewoon gegeven.

Informatie over levensduur

Ook de informatievoorziening over levensduur en goed gebruik van de accu moet veel beter volgens ANWB. Veel merken doen geen enkele concrete uitspraak over de levensduur van een accu of verzuimen voldoende tips voor goed, levensverlengend gebruik te geven. Van de 20 merken scoort meer dan de helft onvoldoende: zes merken krijgen ‘slecht’ voor hun informatievoorziening,  zeven merken ‘matig’ en 5 fabrikanten ‘redelijk’. Slechts twee merken (Amslod en Rivel) scoren ‘goed’.

ANWB pleit voor meer transparantie

De ANWB vindt het verontrustend dat een duur onderdeel als de accu van een e-bike met beperkte levensduur zo weinig aandacht krijgt. De ANWB pleit voor transparantie (duidelijkheid over vervangende prijzen), redelijke prijzen voor vervangende accu’s én heldere, duidelijke informatie over het optimaliseren van de levensduur van de accu. Dit is niet alleen in het belang van de consument, maar zeker ook van fabrikant zelf (minder klachten) en het milieu.

Fabrikanten hebben site aangepast

Naar aanleiding van dit onderzoek hebben Amslod, Rivel en Dutch ID direct aanpassingen gedaan aan hun website en onder meer de prijzen van accu’s toegevoegd.  Popal, Gazelle, Cortina, Brinkers, Giant, B’Twin en Stella hebben aangegeven hun informatie op korte termijn te verbeteren.

Lees ook: ANWB Blijven Fietsen verzekering met track & trace

Reageer op dit artikel