nieuws

E-bike zorgt voor groei fietsverkoop

Elektrische fietsen 2338

Het herstel van de fietsverkoop lijkt dit jaar door te zetten. Vooral e-bikes doen het goed. Daarvan worden er dit jaar naar verwachting 10 procent meer verkocht dan vorig jaar, met een totaal van 327.000 stuks.

E-bike zorgt voor groei fietsverkoop
Zonder WA-verzekering voor je e-bike ben je straks illegaal op de weg aan het rijden, als het aan de Europese Commissie ligt. Foto Shutterstock

De elektrische tweewielers zijn de laatste jaren al flink in populariteit gestegen. Hoewel volgens Mobiliteit in Cijfers Tweewielers de nieuwverkopen elektrische fietsen in 2016 een kentering lieten zien. In vergelijking met de elektrische fietsen, holt de verkoop van traditionele fietsen achteruit. Per saldo ging de fietsverkoop daardoor lange tijd omlaag. Het aantal verkochte fietsen is in 2017 voor het eerst in jaren weer wat gestegen. Cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG wezen op een groei van dik 3 procent tot een totaal van 957.000.

Aantal fietsenwinkels groeit

Inmiddels zit het aantal fietsenzaken ook weer in de lift, aldus ABN AMRO. Waar tussen 2011 en 2015 het aantal vestigingen van fietsenwinkels nog daalde, komen er sindsdien tientallen vestigingen bij.

Mobiliteit in Cijfers Tweewielers laat ook een groei van het aandeel vakhandel in de verkoop nieuwe fietsen zien van 70% in 2015 naar 76% in 2016. Dit onderstreept het belang van het kanaal. Zoals al vaak gezegd, zeker voor elektrische fietsen is het advies en de after sales van het vakhandelskanaal onmisbaar. Rabobank meldde eerder dat de concurrentie voor de tweewielerspecialist wel flink is toegenomen.

Speed pedelec onder druk

Toch is de branche zelf ook weer niet helemaal tevreden. BOVAG klaagde over de strenge verkeersregels voor extra snelle elektrische fietsen. In Nederland hebben zogeheten speed pedelecs, die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen bereiken, een bromfietsstatus, wat betekent dat ze binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten. Dat schrikt potentiële kopers af, stelde BOVAG. De verkoop van nieuwe speed pedelecs kwam in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar uit op ongeveer 3.500 stuks uit. Volgens de brancheorganisatie is ook dit jaar tot nu toe weinig progressie waar te nemen.

Reageer op dit artikel