nieuws

Van Raam Balance veilige elektrische fiets voor ouderen

Elektrische fietsen 2228

De media staan de laatste week vol met artikelen over het feit dat de meeste dodelijke slachtoffers in het verkeer van het afgelopen jaar fietsers zijn geweest. En dan name oudere fietsers op een elektrische fiets omdat deze vaak vallen bij het op- en afstappen. Van Raam produceert al ruim 30 jaar een veilige senioren fiets met lage instap en lage zitpositie. Op de FietsRAI in 1985 kreeg het huidige model Balance van Van Raam een prijs in de prijsvraag Fiets Veilig.

Van Raam Balance veilige elektrische fiets voor ouderen
De elektrische ondersteuning van de Van Raam Balance wordt gelijkmatig op- en afgebouwd. Het onverwacht in-en uitschakelen van de elektrische ondersteuning komt niet voor. Foto Van Raam

In de verschillende artikelen die de laatste week zijn gepubliceerd wordt als oorzaak van meer slachtoffers onder ouderen genoemd dat veel mensen vallen bij het op- en afstappen. Met name wanneer er plotseling geremd moet worden of als men onverwacht van de fiets af moet. Ook de hoge startsnelheid van de motor en het onverwacht in-en uitschakelen van de elektrische ondersteuning leidt tot ongevallen.

Prijs op FietsRAI 1985

Architect Piet Tauber ontving van toenmalig minister Kroes een prijs als winnaar van de prijsvraag Fiets Veilig, die was uitgeschreven door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit was voor de Tavara (nu Balance) van Van Raam. De frameconstructie van deze fiets zorgt voor een lage instap en de berijder kan altijd met twee voeten op de grond terwijl hij op het zadel zit. “Dit is wat anders dan een normale lage instapfiets, deze heeft alleen een lage instap maar een hoge zitpositie. Wij noemen dit schijnveiligheid, het in- en uitstappen gaat makkelijker maar de bereider zit nog steeds hoog en bij plotseling stoppen gaat het alsnog mis”, geeft Marnix Kwant van Van Raam aan.

Laag zwaartepunt en gelijkmatige ondersteuning

Andere voordelen van de frameconstructie van de Balance van Van Raam zijn volgens hem een laag zwaartepunt, optimale licht voorwaartse trapbeweging en minder belasting voor de polsen, rug, nek en schouders. Verder heeft de fiets Silent een elektrische ondersteuning die geen onverwachte dingen doet. De ondersteuning wordt gelijkmatig op- en afgebouwd. Het onverwacht in-en uitschakelen van de elektrische ondersteuning komt niet voor.

Reageer op dit artikel