nieuws

Elektrische fietsen: cijfers & trends

Elektrische fietsen 7140

De cijfers van het GfK panel geven trends in elektrische fietsen weer. Een opvallende trend is dat het aandeel lage instap frames bij de elektrische fietsen nog steeds groot is. Verkoop nieuwe E-MTB’s groeide flink in 2017. En de middenmotor is dominant met een percentage van 63% in 2017.

Elektrische fietsen: cijfers & trends
De speed pedelec vormt in 2017 nog een klein segment binnen de nieuwverkopen e-bikes, maar heeft groeipotentie. Foto Stromer

E-bike markt groeit     

De markt voor elektrische fietsen groeit met 13% in 2017 naar 224.000 stuks. De omzet bedraagt € 463 miljoen. Wat opvalt is dat 84% van verkochte e-bikes (nog steeds) een damesuitvoering (lage instap) betreft. De omzet groeit 10% in 2017.

Aandeel speed pedelec < 2%

De speed pedelec vormt nog een klein segment in 2017 met minder dan 2% in aantallen van de totale e-bike markt. GfK geeft aan wellicht niet de volledige markt in beeld te hebben vanwege het deel dat buiten de fietsenwinkel om wordt verkocht.

Aantallen speed pedelec

Qua aantallen en omzet is er in het GfK-panel een teruggang in verkopen speed pedelecs te zien in 2017 ten opzichte van 2016 (RDC cijfers laten een ander beeld zien). Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn: de nieuwe regelgeving speed pedelec die per 1 januari 2017 van kracht werd, waarbij de gele kentekenplaat en hem verplicht werd. De laatste VWE-cijfers laten weer een groei van verkopen speed pedelecs zien. In de infographic staat het aandeel e-bike Classic voor de snorfiets met gashendel.

Middenmotor populairst

Al jaren de trend, en deze zet door: het aandeel verkochte elektrische fietsen met middenmotor is duidelijk het grootst. Dit is inmiddels 63% van de markt.

Versnellingen e-bike

Versnellingssystemen op e-bikes zijn aan het vernieuwen (derailleur, Pinion). Dit vertaalt zich echter vooralsnog niet door naar de cijfers. Hieruit blijkt dat de meest gespecificeerde versnellingssystemen, de 7- en 8-speed, ook worden toegepast voor elektrische fietsen. De 7-speed laat een groei zien in 2017, de 8-speed juist een teruggang.

E-MTB groeisegment

Hoewel het onderzoek laat zien dat het nog maar om een kleine segment gaat (2.500 stuks in 2017), geeft deze toch een duidelijk groeitrend te zien in e-MTB’s. Qua aantallen en qua omzet scoren de e-MTB’s in 2017 bijna het dubbele van 2016.

 

 

 

 

Bron: GfK Marktonderzoekbureau

Grafieken: ColorScan

Foto's

Reageer op dit artikel