nieuws

Wageningen laat speed pedelec toe op fietspad

Elektrische fietsen 1642

Wageningen laat speed pedelec toe op fietspad
De provincie Gelderland is als eerste met een speciaal verkeersbord gestart voor fietspaden waar de speed pedelec is toegestaan. Foto en infographic ANP, Marcel Kuster

De gemeente Wageningen is de eerste gemeente die de speed pedelec op een aantal fietspaden binnen de bebouwde kom gaat toestaan. Dit in aansluiting op het verkeersbesluit van de provincie Gelderland.

Als eerste provincie heeft Gelderland op enkele van haar fietspaden het gebruik van speed pedelecs toegestaan. De opening van het eerste fietspad waar het werd toegestaan was op 18 september 2017. Dat fietspad sluit aan op het Wageningse wegennet. Vervolgens is in samenwerking met de Fietsersbond Wageningen geïnventariseerd waar de speed pedelec toestemming kan krijgen te gast te zijn op fietspaden in de gemeente Wageningen. De Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens zg al weinig heil in de maatregel om speed pedelecs binnen gemeentegrenzen tussen de auto’s te laten rijden.

Gedrag op fietspad aanpassen

De gemeente hoopt dat berijders van speed pedelecs zich aan de omstandigheden zullen aanpassen, net als racefietsers. Wanneer die kiezen om van het fietspad gebruik te maken, dan passen zij zich redelijk goed aan het overige fietsverkeer aan.

Provincie gaat maatregel evalueren

De provincie is van plan de maatregel voor de speed pedelecs te evalueren. De gemeente Wageningen sluit daar zo veel mogelijk op aan. De fietspaden waarop de speed pedelec ook mag rijden, zijn te herkennen aan speciale borden die onder de fietsborden worden geplaatst met de tekst ‘speed pedelec toegestaan’.

Bron: CROW Fietsberaad

Op de hoogte blijven van het nieuws in de tweewielerbranche? Ontvang onze gratis nieuwsbrief, en meld u hier aan.

 

Reageer op dit artikel