artikel

DESIGN: Yamaha PAS 1993

Elektrische fietsen 1534

DESIGN: Yamaha PAS 1993

De groei van de populariteit van de elektrische fiets overtreft vrijwel elke verwachting. Maar waar komt het ontwerp van het succes product, de elektrische fiets, vandaan? Juist: uit de ontwikkelingsafdeling van Yamaha in Japan.

Natuurlijk, de Sparta ION heeft hier in ons land een grote rol gespeeld om de e-bike te populariseren (de elektrische fiets waaraan je niet zag dat hij elektrisch was) , maar het hart van het succes ligt toch echt in het idee dat je moet blijven meetrappen.  

Elektrische ondersteuning en toch een fiets 

Yamaha bedacht dat een fiets die alleen elektrisch ondersteunt wanneer je zelf op de pedalen duwt voor de wet eigenlijk wel een fiets zou moeten kunnen blijven. Dus geen helmplicht en geen noodzakelijke verzekering.  

Vanuit Japan opmars over de wereld 

Daar hebben ze bij hun overheid succesvol voor gelobbyd. In Japan veroverde het PAS ( Power Assistant System ) dat Yamaha in 1993 op de markt bracht snel de markt, waarna het begon aan zijn opmars om de rest van de wereld te veroveren.  

Het thema fiets blijft ontwerpers en ontwikkelaars altijd inspireren. Ontwerper Peter van der Veer kijkt met u mee en geeft in de column Fietsdesign zijn visie op nieuwe ontwikkelingen en interessante zaken uit het verleden.

 

 

Reageer op dit artikel