artikel

Minister: opgevoerde e-bikes gevaarlijk maar geen extra handhaving

Elektrische fietsen 1755

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft geantwoord op de Kamervragen over het opvoeren van elektrische fietsen. De minister noemt het opvoeren ‘onverstandig en gevaarlijk’ maar ze gaat voorlopig geen extra maatregelen nemen.

Minister: opgevoerde e-bikes gevaarlijk maar geen extra handhaving

Kamerlid Maurits von Martels (CDA) stelde half mei vragen na nieuws over het opvoeren van e-bikes in Duitsland en België. In Duitsland bleek 1 op de 3 fietsen ‘getuned’ te zijn en in België voeren veel vakhandelaren e-bikes op. Woordvoerder Tom Huyskens waarschuwt de vakhandel niet mee te werken aan opvoeren van e-bikes: “Je gooit je eigen glazen in. Het levert alleen maar politieke discussie op met als risico dat er maatregelen genomen gaan worden zoals een helmplicht voor e-bikers of maximum snelheden op fietspaden.”
Huyskens zegt dat het niet duidelijk is wat de omvang van opgevoerde e-bikes in Nederland is. Maar volgens de minister komt de politie in Nederland zeker ook opgevoerde fietsen tegen.

Opgevoerde e-bikes is gevaarlijk

Een e-bike opvoeren is volgens de minister ‘onverstandig en gevaarlijk’. “Omdat het voertuig dan zeer waarschijnlijk niet voldoet aan alle toelatingseisen waar een speed pedelec wel aan moet voldoen, zoals een stevig frame dat grotere krachten op kan vangen en bijvoorbeeld betere remmen om een groter remvermogen te leveren.”

Wel handhaving, geen extra controles

De elektrische fiets biedt miljoenen mensen een milieuvriendelijke en actieve manier van vervoer

Er wordt nu al wel gehandhaafd op opgevoerde elektrische fietsen, maar extra controles ziet Van Nieuwenhuizen niet zitten. “De elektrische fiets biedt miljoenen mensen een milieuvriendelijke en actieve manier van vervoer. Ik wil voorkomen dat we nu direct met strengere regels deze hele groep op extra kosten of andere lasten jagen.”

Achterban actief informeren

De minister heeft de Fietsersbond, BOVAG en RAI Vereniging gevraagd om de vinger aan de pols te houden. “Op die manier krijg ik in beeld of er aanleiding is voor het nemen van extra maatregelen. Zij zullen ook hun achterban actief informeren dat opvoeren van elektrische fietsen onverstandig en gevaarlijk is. Als je meer ondersteuning wilt en harder wilt rijden, is er een alternatief beschikbaar, namelijk de speed pedelec.”

Opvoerkastjes niet illegaal

Het verkopen van opvoerkastjes is niet illegaal en het opvoeren van een e-bike is ook niet verboden, je mag er alleen de weg niet mee op. Dat zou wel kunnen als de eigenaar de e-bike als speed pedelec laat registreren, en hierbij moet de fiets dan ook aan alle eisen van een speed pedelec voldoen. In de praktijk gebeurt dit nauwelijks.

 

Bron: Verkeersnet


Lees ook

 

 

Reageer op dit artikel