artikel

Vakhandel twijfelt aan oprechtheid bij accuverkoop ANWB

Elektrische fietsen 43331

Vakhandel twijfelt aan oprechtheid bij accuverkoop ANWB

De aankondiging van de ANWB om online accu’s voor elektrische fietsen te verkopen, heeft kwaad bloed gezet bij een groot deel van de vakhandel. Tweewielerspecialisten vrezen dat de ANWB hen de kaas van het brood eet. “Het advies aan de ANWB: schoenmaker, blijf bij je leest.”

Joris Kok van Kok Fietsen in Utrecht is not amused over de stap van de ANWB om ineens accu’s te gaan verkopen. “Het zal toch niet zo zijn dat ze een deel van onze markt proberen af te pakken? Ze hebben natuurlijk het recht en we kunnen er waarschijnlijk ook niks tegen doen, maar op wéér een extra partij in onze branche zitten we niet te wachten. Ik ben ook heel benieuwd welke partijen precies de accu’s aan de ANWB gaan leveren.”

Reactie ANWB op accuverkoop

Reactie ANWB op accuverkoop

Leenders Bike Totaal: nu de ANWB, wie volgt?

Jos Leenders van Leenders Bike Totaal zet eveneens vraagtekens bij de gang van zaken. “Het besluit van de ANWB om zelf accu’s te verkopen, is natuurlijk wel een heel bijzondere. Het is een organisatie die zich daar eigenlijk niet mee bezig zou moeten houden. Maar goed, iedereen kan het doen. Nu is het de ANWB die onze branche betreedt, straks is het een andere partij.”

Sikko Brouwer: we moeten een blok vormen

Sikko Brouwer van 2Wielercentrum Joure en Heerenveen vindt het tijd dat ‘de branche een blok vormt en een duidelijk signaal afgeeft’. “De ANWB is megacommercieel en wil meeliften op het succes van de e-bike en producenten van accu’s gaan er blijkbaar in mee. Dat zorgt voor wrijving. Niet alleen bij mij, maar bij heel veel collega-ondernemers. Nu gaat het om verkoop van accu’s. Maar wat is de volgende stap? Het móet stoppen. Op dit moment bied ik nog hun fietsverzekeringen aan, maar dat zou maar zo eens kunnen stoppen. En ook de fietsen met ondersteuningssystemen van leveranciers die aan de ANWB leveren, hebben in mijn zaak misschien hun langste tijd wel gehad. Het advies aan de ANWB: schoenmaker, blijf bij je leest.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Jos Leenders van Leenders Bike Totaal : “Nu is het de ANWB die onze branche betreedt, straks is het een andere partij.”

Natrans: gereviseerde accu’s wel degelijk veilig

Ook bedrijven die accu’s reviseren hebben met verbazing kennisgenomen van de stap van de ANWB. “Het lijkt wel alsof de ANWB het monopolie naar zich probeert toe te trekken”, zegt eigenaar Jack Claessens van het Limburgse Natrans, dat wekelijks zo’n 150 accu’s reviseert. “De ANWB zou puur een service verlenende organisatie voor haar leden moeten zijn, eentje die tips geeft. Hoe ga je verstandig met accu’s om? Nu worden ze echter een verkopende partij en dat is onbegrijpelijk.”

Qua reviseren slaat de ANWB de plank volledig mis

Omdat vervangende fietsaccu’s volgens de ANWB zo duur zijn kiezen veel consumenten voor het goedkopere alternatief van het reviseren van hun accu. Dit raadt de ANWB uit veiligheidsoverwegingen (brandgevaar) af. Claessens van Natrans laakt dit advies van de ANWB aan consumenten. “Daarmee slaat de ANWB de plank volledig mis”, zo stelt hij. “Het wordt zo geframed en onder een vergrootglas gelegd dat het lijkt alsof er dagelijks een huis afbrandt door toedoen van een gereviseerde accu. Waarschijnlijk zet de ANWB het verhaal zwaar aan om zelf voordeel uit de verkoop van accu’s te halen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

De ANWB raadt revisie van accu’s af. Revisiespecialist Natrans laakt dit advies.“Het wordt zo onder een vergrootglas gelegd dat het lijkt alsof er dagelijks een huis afbrandt door toedoen van een gereviseerde accu.”

BOVAG ziet geen problemen bij revisie

Claessens krijgt op dit punt bijval van BOVAG . Christa Grootveld, branchemanager voor de Fietsbedrijven: “Revisie van een fietsaccu is vaak gewoon mogelijk, mits dit door een expert wordt uitgevoerd. Wij raden consumenten dan ook aan zich te wenden tot de vakhandel daarvoor, met alle bijbehorende expertise en garanties.”

ChristaGrootveld-foto-BOVAG

Christa Grootveld, BOVAG: “Uit onze onderzoeken weten we dat er bij consumenten veel onzekerheid heerst over fietsaccu’s en de levensduur.”

Onduidelijkheid over accu’s klopt

De ANWB constateert dat er onder consumenten veel onduidelijkheid bestaat over accu’s. De BOVAG beaamt dat ook. Christa Grootveld: “Uit onze customer journey-onderzoeken weten we dat er bij consumenten veel onzekerheid heerst over fietsaccu’s en de levensduur en dat ze niet goed weten hoe ze deze in goede staat kunnen houden. En aangezien voorkomen beter is dan genezen, helpen wij de BOVAG-leden in de informatievoorziening daarover richting hun klanten, bijvoorbeeld middels flyers met tips voor gebruik en onderhoud.”

Voorzichtigheid geboden bij plug & play

De ANWB stelt ten aanzien van haar accuverkoop dat de consument de accu zelf in de elektrische fiets kan stoppen en daarna direct kan gebruiken. Een dealer hoeft het systeem niet aan te melden en te koppelen. Er wordt eveneens informatie bij de accu geleverd voor juiste toepassing.

We willen niet dat consumenten gaan lopen hobbyen

BOVAG roept op tot voorzichtigheid. Christa Grootveld: “We begrijpen dat de accu’s makkelijk door de fietsers zelf gemonteerd kunnen worden. Dat kan wellicht kloppen voor het plaatsen van de accu, zoals dat vrijwel dagelijks gebeurt, maar we weten inmiddels uit ervaring dat accu’s geen speelgoed zijn en dat het belangrijk is dat mensen weten en beseffen dat het gebruik, de opslag en het vervoer goed moet worden geregeld. We willen absoluut niet dat consumenten gaan lopen hobbyen!”


Lees ook deze berichten over de accuverkoop door de ANWB:

 

Reageer op dit artikel