nieuws

Gemeente Amsterdam sluit Rijwielhandel Oud-West vanwege heling

algemeen

Gemeente Amsterdam sluit Rijwielhandel Oud-West vanwege heling
Volgens de gemeente is het de eerste keer dat in Amsterdam een rijwielhandelaar op deze manier wordt aangepakt voor het doorverkopen van gestolen fietsen.

De gemeente Amsterdam heeft op last van burgemeester Eberhard van der Laan Rijwielhandel Oud-West aan de Frederik Hendrikstraat gesloten. De rijwielhandel moet één maand dicht omdat er in de zaak acht gestolen fietsen werden aangetroffen.

De sluiting voor één maand is op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Volgens de gemeente is het de eerste keer dat in Amsterdam een rijwielhandelaar op deze manier wordt aangepakt voor het doorverkopen van gestolen fietsen. De burgemeester wil hiermee het signaal afgeven dat fietsendiefstal en heling niet acceptabel is in Amsterdam, en dat hier tegen wordt opgetreden.

Onderzoek politie

Uit de politierapportage van 29 augustus 2015 blijkt dat de politie een onderzoek heeft ingesteld naar een fiets voorzien van GPS die is aangetroffen bij de rijwielhandel. De zogenaamde ‘track and trace’-fiets was op 13 augustus in de buurt van de rijwielhandel geplaatst. Naast de betreffende fiets werden nog zeven als gestolen opgegeven fietsen aangetroffen. Van een aantal fietsen was het framenummer verwijderd, waardoor niet kon worden vastgesteld of de fietsen van diefstal afkomstig zijn.

Doorgezaagde fietssloten

Ook werd een afvalbak met doorgezaagde fietssloten aangetroffen en heeft de registercontroleur geconstateerd dat het opkoop/verkoop register niet volledig was ingevuld. Misdrijven waarmee goederen worden verworven zoals diefstal, straatroven, overvallen en woninginbraken hebben een grote impact op de slachtoffers en tasten de openbare orde aan.

Aanzuigende werking criminaliteit

Heling heeft een aanzuigende werking op criminaliteit. Een ondernemer draagt volgens de gemeente een verantwoordelijkheid om handel van gestolen goederen zoveel mogelijk tegen te gaan en in elk geval niet te faciliteren. Gelet op de ernst van de feiten en het grote aantal gestolen fietsen, heeft de burgemeester besloten Rijwielhandel voor één maand te sluiten.

Reageer op dit artikel