nieuws

ANWB geeft voorlichting over fietsverlichting

algemeen

ANWB geeft voorlichting over fietsverlichting
De actie wordt ondersteund door Batavus, die voor deze gelegenheid een in ANWB kleuren gespoten e-bike ter beschikking gesteld heeft. Foto: ANWB

Om de noodzaak van deugdelijke fietsenverlichting te benadrukken, maakt de ANWB Lichtbrigade van 30 september t/m 24 oktober 2015 een tour door heel Nederland. De Lichtbrigade Nachtfietser van de ANWB fietst in het donker door Nederland en op diverse pleisterplaatsen wordt voorlichting gegeven over het belang goede fietsverlichting.

In Nederland worden volgens het SWOV jaarlijks circa 600 fietsers verkeersslachtoffer in het donker. Om het zien en gezien worden te verbeteren, heeft de ANWB het initiatief genomen een speciale Lichtbrigade op te richten, die het land in trekt om op tal van plaatsen voorlichting te geven over het belang van goede fietsverlichting. Het streven is er op gericht het aantal verkeersslachtoffers in het donker op termijn te halveren.

Verlichting checken

Evenals vorig jaar bezoekt de ANWB Lichtbrigade ook dit jaar weer allerlei basisscholen en middelbare scholen om verlichting te checken en voorlichting te geven. Datzelfde gebeurt ook bij ANWB winkels, op stations en bij deelnemende fietsenzaken. Nieuw dit jaar is Paul de Lichtbrigade Nachtfietser, die in een periode van ruim 3,5 week een tour door heel Nederland maakt en allerlei plaatsen aan doet.

Batavus e-bike

De actie wordt ondersteund door Batavus, die voor deze gelegenheid een in ANWB kleuren gespoten e-bike ter beschikking gesteld heeft. De Batavus Razer is niet alleen anders van kleur, hij is ook versierd met opvallende LED-verlichting op het frame en op de fietsaanhanger. “Van de ANWB mag ik niet met die verlichting aan rijden, want anders geef ik natuurlijk een verkeerd signaal af. Maar op plaatsen waar we stil staan doen we dat natuurlijk wel, want dit trekt veel aandacht,” zegt de Nachtfietser. “En dan kunnen we mensen wijzen op het belang van zien en gezien worden. Ik ondervind nu zelf hoe belangrijk dat is. In steden gaat het meestal nog wel, maar op het platteland is ’s avonds in het donker goede fietsverlichting onmisbaar.”

Ondersteuning vakhandel

De Nachtfietser rijdt van plaats tot plaats in het donker en deelt zijn ervaringen met mensen die hij onderweg of bij de stopplaatsen tegenkomt. Daar wordt ook gratis fietsverlichting uitgedeeld. In totaal zal de Lichtbrigade Nachtfietser circa 1.000 kilometer afleggen en op verschillende plaatsen weet hij zich verzekerd van de steun van Batavus dealers, die de fiets even nakijken en waar nodig repareren of onderhouden. “Tot nu toe is het beperkt gebleven tot een check van de remmen en het oppompen van banden,” zegt de Nachtfietser. “De Razer doet het geweldig. In mijn vrije tijd fiets ik veel, maar ik had nog nooit zulke afstanden met een e-bike gereden. Dat is wel een openbaring. De middenmotor is wel heel erg fijn.”

Blog

Wie de ervaringen van de Nachtfietser wil volgen kan dit via een speciale sectie op de website van de ANWB doen: www.anwb.nl/lichtbrigade. Daar is alles terug te vinden over de opzet en activiteiten van de ANWB Lichtbrigade, maar ook de persoonlijke ervaringen die de Nachtfietser in zijn blog deelt.

 

Reageer op dit artikel