nieuws

GfK: Verkoop stadsfietsen daalt flink in mei

algemeen

GfK: Verkoop stadsfietsen daalt flink in mei
Stadsfietsen werden 19 procent minder verkocht. Foto ANP

De GfK Monitor Fietsenverkoop (retailpanel) laat in de fietsenbranche een wisselend beeld zien. De enorme toeloop eind 2014 door de ‘fiets van de zaak’ heeft voorzichtig een ‘remmend’ effect op de verkoopcijfers die we nu zien, mogelijk in verband met vervroegde aankopen die vorig jaar al hebben plaatsgevonden. Lichtpuntje voor mei was wederom de positieve verkoopontwikkeling van e-bikes.

Het KNMI sprak van een vrij koele, maar toch ook droge en zonnige maand. Normaal gezien is dit een goed bericht voor de fietsenbranche. Daarbij komt dat door het toenemende consumentenvertrouwen en de aantrekkende economie al veel non-food markten aan een duidelijk herstel bezig zijn. Er lijken wat dat betreft betere tijden aan te breken voor retail in het algemeen.

Herstel fietsenbranche blijft achter

Helaas herstelde de markt zich niet in de doorgaans belangrijke meimaand. In totaal werden er 13 procent minder nieuwe fietsen verkocht vergeleken met mei 2014. De omzetdaling was daarbij beduidend lager, en noteerde een daling van 2 procent. Ook binnen de vakhandel werden minder nieuwe fietsen verkocht. Hier daalde de afzet met 9 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De omzet liep terug met 1 procent.

Grootste daling bij stadsfietsen

Stadsfietsen, hybride/tour fietsen, en kinderfietsen lieten in mei de grootste dalingen zien. Het aantal verkochte stadsfietsen liep met 17 procent terug, terwijl de omzet zelfs nog wat sterker daalde: -19 procent. Hybride/tour fietsen zagen een verlies van 18 procent in verkochte stuks en omzet. De verkoop van kinderfietsen daalde met 16 procent (zowel in stuks als in omzet).

Ook sportieve fietsen leverden in

Binnen het sportieve segment ging het ook iets minder goed. Zo werden er 4 procent minder MTB/ATB fietsen verkocht. De afzet van sporthybride/racefietsen bleef stabiel. Bij beide segmenten viel op dat de omzet wel groeide, doordat de gemiddelde verkoopprijzen zijn gestegen.

E-bikes laten wel groeicijfers zien

Gelukkig vertoonde de e-bikes wederom een positieve verkoopontwikkeling. In mei werden 11 procent meer nieuwe e-bikes verkocht, tegenover een omzetgroei van 13 procent.

GfK, Niels van Steijn

Reageer op dit artikel