nieuws

GfK maart: abrupt einde stijging fietsverkopen

algemeen

GfK maart: abrupt einde stijging fietsverkopen
Behalve e-bikes lieten alle segmenten een daling zien in de afzet.

De vakhandel, in maart goed voor 92 procent van het verkochte aantal fietsen, liet een daling zien. Hier werden 13 procent minder nieuwe fietsen verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks een totale prijsstijging van 13 procent resulteerde dit in een omzetdaling van uiteindelijk 1 procent.

Ondanks normale temperaturen in combinatie met zonnige en droge perioden (bron: KNMI) kwam in de maand maart opeens een abrupt einde aan de stijgende fietsenverkoop die we de laatste 5 maanden noteerden. Het totaal aantal nieuw verkochte fietsen in de GfK Panelmarkt daalde met 17 procent terwijl de omzet 3 procent inleverde. De prijzen stegen wel met gemiddeld 17 procent. Het branchevreemde kanaal zag de verkoop wederom fors teruglopen: -45 procent in afzet en -56 procent in omzet.

Alle segmenten dalen behalve e-bikes

Behalve e-bikes lieten alle segmenten een daling zien in de afzet. Zo zag de vakhandel het aantal verkochte stadsfietsen teruglopen met 24 procent. De afzet van Hybride/tour fietsen daalde zelfs met 35 procent. Ook sportshybride/racefietsen en mountainbikes waren voor het eerste sinds lange tijd minder in trek. Zo werden er 12 procent minder mountainbikes verkocht tegenover 21 procent minder racefietsen. Bij mountainbikes zagen we echter wel een omzetgroei van 11 procent doordat de gemiddelde prijs met 25 procent is gestegen. Voor een mountainbike wordt nu gemiddeld bijna € 1.100,- neergelegd! Deze trend van een oplopende gemiddelde prijs zien we overigens ook terug bij racefietsen.

Het aantal verkochte kinderfietsen tot slot daalde met 19 procent.

1 op de 3 nieuwe fietsen is e-bike

E-bikes blijven onverminderd populair. Bijna 1 op de 3 nieuwe verkochte fietsen in maart betrof een elektrische fiets. Zowel de afzet als de omzet groeide stevig: +25 procent in volume en +27 procent in omzet!

GfK, Niels van Steijn

 

Reageer op dit artikel