nieuws

Sparta ION Google Glass in top 6 innovatieve voertuigen

algemeen

Sparta ION Google Glass in top 6 innovatieve voertuigen
De mindset van verandering die Sparta uitstraalt met zijn ION fiets met Google Glass-koppeling is volgens Numrush een plek in de top 6 van meest innovatieve Nederlandse voertuigen waard.

Numrush, een initiatief van OKGO Labs, is een in augustus 2012 gelanceerde weblog over big data en de impact ervan op diverse vakgebieden. Een bezoekje aan het lab van de Nederlandse fietsenmaker Sparta, begin deze maand, bracht Numrush op een idee om een lijst te maken van de meest innovatieve voertuigen die er de afgelopen jaren in Nederland zijn bedacht.

De Sparta ION Google Glass kon uiteraard in het lijstje van Numrush niet ontbreken. ‘Want’, zegt Numrush, ‘het voertuig zelf is dan misschien niet het meest innovatie dat we de afgelopen jaren zagen, de mindset van verandering die Sparta uitstraalt met zijn ION fiets met Google Glass-koppeling is zeker een vermelding waard.

Integratie van technologieën

Door de ION-technologie te integreren in Google Glass laat Sparta zien hoe een smart device kan communiceren met een elektrische fiets. Door deze ontwikkeling is een display op de fiets overbodig en kan de fiets bedient worden met slechts een kleine oogwenk. Deze samenwerking is tijdens de afgelopen FietsVak bekroond met de Innovatie Award 2015. Nu is de vraag: Sparta, what’s next?

De top 6

De moderne uitvinding van Sparta ION Technology en Google Glass staat tussen vijf andere innovatieve uitvindingen. Zo heeft TU in Eindhoven de Stella Solar Challenge ontwikkeld; een gezinsauto op zonne-energie. Ook de TU zal niet stil zitten. Hun streven is om iedereen in de toekomst in een auto waarmee iedereen gratis kan rijden. Op autogebied is de vliegende auto en de zelfrijdende auto nieuw op de markt. PAL-V is in samenwerking met TU Delft sinds 2008 bezig met het ontwikkelen van de vliegende auto. Binnen een 160 meter kan de auto opstijgen en vervolgens in de lucht een snelheid bereiken van maximaal 180 km/u.
• Stella Solar Car
• E-One
• De Zelfrijdende Auto
• ELF – Electric, Light & Fun
• Pal-V vliegende auto
• Sparta ION Google Glass

Fiets populair voor innovaties

In de categorie fietsen zijn er nog meer vernieuwingen: Een kruising tussen een ligfiets en een snormobiel. Comfortabel maar hij zal nog niet in het straatbeeld passen van de Nederlandse fietspaden. Een andere variant op de innovatieve fiets is de ELF. Deze Electric, Light & Fun fiets krijgt zijn stroom doormiddel van zonnepanelen op het dak. Klinkt vernieuwend en leuk maar een minpunt is de geringe actieradius.

Reageer op dit artikel