nieuws

Taipei Cycle: Prijsstijgingen onvermijdelijk

algemeen

Taipei Cycle: Prijsstijgingen onvermijdelijk
Op Taipei Cycle Show 2015 werd duidelijk dat Europese fietsen- en fietsonderdelen- & accessoiresleveranciers met fikse prijsverhogingen te maken krijgen.

Als er iets duidelijk is geworden op Taipei Cycle Show, is het dat prijsstijgingen de komende maanden onvermijdelijk zijn. ’s Werelds grootste markt voor fietsen, Europa, kan prijsverhogingen tegemoet zien van rond de tien procent. Niet alleen voor complete fietsen en e-bikes, maar ook voor onderdelen & accessoires.

Aanleiding is de lage koers van de euro. Deze werpt onherroepelijk zijn schaduw over de fietsenmarkt. Het is de vraag hoe industriële partners in Azië en Europa omgaan met de 23 procent waardvermindering van de euro ten opzichte van de Amerikaanse (en Taiwan) dollar. Op de beursvloer stond als een paal boven water dat leveranciers in Taiwan en andere Aziatische landen het verlies niet zelf gaan opvangen door (deels) hun prijzen en/of marges te verlagen. Verwacht resultaat: een prijsverhoging van ten minste 20 procent.

Geluk bij een ongeluk?

Een vooraanstaande vertegenwoordiger van de fietsenindustrie, die niet met naam genoemd wilde worden, is dat er een voordeel zit aan het feit dat het om een substantiële waardevermindering van de euro gaat en niet om een kleiner percentage, namelijk dat het nu voor elke fietsen- en fietsonderdelen- en accessoiresleverancier onvermijdelijk is om prijsverhogingen door te voeren. Een kleiner verschil zou immers door grotere leveranciers makkelijker opgevangen kunnen worden, maar bij een waardevermindering van 20 procent is dit zelfs voor deze leveranciers niet te doen.

Reageer op dit artikel