nieuws

GfK Monitor: groei in januari

algemeen

GfK Monitor: groei in januari
E-bikes lieten in januari 2015 zelfs een groei zien van 48 procent in aantallen.

De positieve verkoopcijfers gedurende de laatste maanden van 2014 zetten zich ook in de maand januari voort. In de totale markt (GfK Panelmarkt) daalde het aantal verkochte fietsen weliswaar met 5%, maar deze daling komt volledig op het conto van de warenhuizen en bouwmarkten. Faillissementen en doorstarts zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.

De vakhandel liet in de maand januari wederom een mooie groei zien. Zo steeg het aantal verkochte nieuwe fietsen met 4%. De omzet groeide zelfs met 15%.

Groei met name in sportieve segment en e-bikes

Opvallend is de groei in het sportieve segment en e-bikes. Mountainbikes en racefietsen groeiden met respectievelijk 4% en 12%. Gemiddeld zagen we ook de gemiddelde prijzen van deze fietsen aanzienlijk groeien vergeleken met de afzetgroei. Wellicht dat de consument in de tussentijd bereid is om iets meer geld uit te geven aan een sportieve fiets. E-bikes lieten in januari zelfs een groei zien van 48% in aantallen. Hier bleven de gemiddelde verkoopprijzen op ongeveer hetzelfde niveau dus groeide ook de omzet fors: +49%.

Afzet stadsfietsen daalde

De meer traditionele fietsen zoals stadsfietsen, hybride/tour fietsen en kinderfietsen lieten helaas geen groei zien in januari. Zo daalde de afzet van stadsfietsen met 2%. Ook de omzet zakte met 8% onderuit. Hybride/tour fietsen lieten zowel in afzet als omzet ook een daling zien van respectievelijk 12% en 6%. Kinderfietsen noteerden eveneens een daling in afzet en omzet. Hier werden 14% minder kinderfietsen verkocht. De omzet daalde met 12%.

GfK, Niels van Steijn

Reageer op dit artikel