nieuws

BTW-verrekening drempel voor buitenlandse webshops

algemeen

BTW-verrekening drempel voor buitenlandse webshops
Sinds het begin van het nieuwe jaar gelden er nieuwe BTW-regels voor buitenlandse webshops.

Buitenlandse ‘fiets-webshops’ krijgen het moeilijker om producten te verkopen buiten hun vestigingsplaats waaronder dus Nederland en België. De nieuwe Europese btw-regels werpen een drempel voor ze op.

Sinds het begin van het nieuwe jaar bepalen die nieuwe BTW-regels dat buitenlandse webshops wanneer die producten afzetten buiten hun vestigingsland, daarop het BTW-tarief moet heffen van het land waar de spullen naar toe gaan.

Administratieve chaos

Tweede Kamerlid Ed Groot en Europarlementariër Paul Tang van de PvdA hebben onlangs aangegeven dat dit leidt tot administratieve chaos. Zij hebben daarbij het volgende voorbeeld gegeven: wanneer een Duitser een e-book koopt, moet de webwinkel de negentien procent BTW overmaken naar Duitsland.

Onneembare horde?

Kleine webshops zijn volgens de PvdA’ers niet in staat deze ‘administratieve rompslomp’ uit te voeren. Ze dringen daarom bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en verantwoordelijk eurocommissaris Pierre Moscovici aan op maatregelen.
De vraag is of deze drempel ook voor de ‘reuzen’ onder de fiets-webshops als Chain Redaction, Wiggle of Internetstores AG, een onneembare horde is. Dat blijkt bij het Ierse Chain Redaction niet het geval te zijn. Deze webshop zoekt automatisch het bij het land horende BTW-tarief en verwerkt dit in de betalingsprocedure.
Bron: ANP

Reageer op dit artikel