nieuws

Koersval euro maakt prijsverhogingen onvermijdelijk

algemeen

Koersval euro maakt prijsverhogingen onvermijdelijk
De koers van de euro ten opzichte van de dollar is het afgelopen jaar met ongeveer 17 procent gedaald. De in het Verre Oosten gemaakt onderdelen worden daarmee dus 17 procent duurder.

Er zijn al fietsfabrikanten die hun prijzen hebben verhoogd, zoals Gazelle per 1 januari. Maar hier zal het niet toe beperkt blijven door de koersval van de euro. Hierdoor gaan ook belangrijke prijspunten in de markt verschuiven.

De koersval van de euro vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakt dat verdere prijsverhogingen onvermijdelijk zijn. Die onvermijdelijkheid heeft vooral te maken met het feit dat veel onderdelen op de nieuwe fietsen die bij u ‘verkoopklaar’ staan in de winkel worden afgemonteerd met onderdelen die in het Verre Oosten worden ingekocht met Amerikaanse dollars.

Inkoop onderdelen fors duurder

De koers van de euro ten opzichte van die dollar is fors gedaald vergeleken met een jaar of een halfjaar geleden. Die koersval maakt dat de inkoop van onderdelen als frames fors duurder aan het worden is en reeds geworden is. Datzelfde geldt voor onderdelen en accessoires die bij u in de (wand-)stellingen hangen. Ook de onderdelen en accessoires die in het Verre Oosten worden gefabriceerd gaan duurder worden, als de verkoopadviesprijzen al niet zijn verhoogd.

‘Markt nog niet mee lastig vallen’

Gazelle heeft de verkoopadviesprijzen voor diverse modellen als Esprit, Paris en Orange Impulse met ingang van het nieuwe jaar verhoogd. Vooralsnog zegt Accell hier de markt nog niet mee lastig te willen vallen. Wouter Jager, algemeen directeur sales en marketing Accell Nederland, meldde op vragen van Tweewieler: “Vooralsnog heeft Accell de juiste maatregelen getroffen om de sterker wordende dollar te kunnen ondervangen. Tegelijkertijd zien we dat de dollar-ontwikkeling wel heel erg hard gaat en natuurlijk is er ergens een einde aan de rek.”

Onvoorspelbaarheid van de markt

Wanneer dat einde aan die rek voor Accell gaat komen, wil het bedrijf natuurlijk niet zeggen. Maar dat zal ook te maken hebben met de onvoorspelbaarheid van de markt. Aardig voorbeeld van die onvoorspelbaarheid is dat na de aankondiging afgelopen donderdag van het stimuleringsprogramma van 1.140 miljard euro door de Europese centrale bank, gezegd werd door financieel specialisten dat dit de koers van de euro verder naar beneden zou drukken. Het tegendeel blijkt vanochtend op de beurs plaats te vinden. De koers van de euro stijgt licht ten opzichte van de dollar.

Koersdaling van 17 procent

Vooralsnog is echter de koers van de euro ten opzichte van de dollar tijdens het afgelopen jaar met zo’n 17 procent gedaald. De in het Verre Oosten gemaakt onderdelen worden daarmee dus 17 procent duurder. Nu zal niet direct dat hele koerseffect doorberekend worden in verhoogde adviesverkoopprijzen voor allerlei fietsproducten. Met name omdat leveranciers zich indekken voor dergelijke koersschommelingen. Maar, zoals Accell-directeur Jager al zei; daar is een einde aan. Tevens geldt bij het niet geheel doorberekenen van de koersschommelingen dat leveranciers rekening houden met belangrijke prijspunten in de markt. Maar ook daar is een einde aan. Bijvoorbeeld het jarenlange als belangrijk geldende prijspunt (ook al door de bedrijfsfiets-regelingen) van 749 euro wordt nu doorbroken. Dat nog meer zogenaamde hoekprijzen gaan volgen, lijkt onvermijdelijk.

Reageer op dit artikel