nieuws

Aerodynamisch testen met 3D-paspop

algemeen

Aerodynamisch testen met 3D-paspop
De drie bedrijven BioRacer, Ridley en Lazer Sport kwamen met Trento uit Nederland, ILA uit Duitsland en Voxdale uit Antwerpen samen in de Flanders’Bike Valley.

Drie Belgische fietsbedrijven werken samen in een Euregionaal project om met een nieuw meetsysteem, op basis van lasertechnologie, verdere aerodynamische productverbeteringen te bestuderen. De drie bedrijven BioRacer, Ridley en Lazer Sport kwamen met Trento uit Nederland, ILA uit Duitsland en Voxdale uit Antwerpen samen in de Flanders’Bike Valley.

Als eerste stap in de samenwerking werd samen met Trento Robotics in Sittard een op maat gemaakt 3D-paspop ontwikkeld. Het voordeel hier is dat de testers aerodynamisch alles kunnen finetunen op maat van de renner. Bert Celis, coördinator van Flanders’ Bike Valley zegt hierover:  “De knowhow van Vlaamse bedrijven inzake aerodynamica en wielrennen behoort tot de wereldtop maar was tot dusver eerder versnipperd. Ieder heeft veel kennis over zijn eigen producten, maar het totale plaatje wordt vaak uit het oog verloren. Voor de eerste maal hebben we deze knowhow gedurende een week samengebracht om gezamenlijke testen te doen over de productgrenzen heen. Samen met de expertise van Euregionale partners zoals Trento en ILA resulteerde dit in de ideale innovatiecocktail.”

Wielrenner gebaat bij totaalaanpak

Toon Wils, Ingenieur Ridley Bikes: “Het is bijzonder boeiend om ook de testen van andere producten bij te wonen en van elkaar te leren. Bovendien is de wielrenner gebaat met een totaalaanpak waarbij alles op elkaar wordt afgestemd. Sommige resultaten blazen ons letterlijk en figuurlijk omver.”
Sam Ratacjzak, R&D BioRacer: “Fantastisch aan deze nieuwe meettechnologie is dat je het onzichtbare hiermee duidelijk zichtbaar maakt waardoor je nieuwe inzichten creëert. Het is ook onbetaalbaar om als KMO dergelijke testen alleen op te zetten.”
Siemen Moens, productingenieur Voxdale: “Het is interessant dat we nu ook luchtstromingsbeelden op microschaal kunnen gaan vergelijken met de totale aerodynamische krachtmeting. Hierdoor kunnen we onze computersimulaties exacter gaan toetsen aan de realiteit. Op termijn willen we de productverbeteringen die we nu al maken voor oa powerboats, bobslee en indycar hiermee nog finetunen en valideren.”

Aerodynamische metingen

Het innovatieve meetsysteem en de op rennersmaat gecreëerde 3D-paspop (op de foto in tijdrithouding) zijn het neusje van de zalm voor aerodynamische metingen. Ook in de toekomst kunnen meerdere 3D-paspoppen op maat van profs en semi-profs gecreëerd worden. Hierna kunnen de kledij, fiets en helm hier perfect op aangepast worden. Deze eerste positieve samenwerking en testen met het nieuwe meetsysteem zijn een flinke stap voorwaarts voor de realisatie van de Bike Valley fietswindtunnel tegen eind 2015 in Beringen.

Reageer op dit artikel