nieuws

Kort geding BOVAG en pensioenfonds Metaal en Techniek

algemeen

Kort geding BOVAG en pensioenfonds Metaal en Techniek
Concreet betekent de premieverdeling uit de Metaal en Techniek dat BOVAG-werkgevers mogelijk aan de lat staan voor een forse, niet afgesproken loonkostenstijging van 1,5 procent tot 1,9 procent van de loonsom.

De voorzieningenrechter doet donderdag 4 december uitspraak in de zaak tussen BOVAG en pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Maandag diende het kort geding waarin BOVAG duidelijkheid vroeg inzake de zeggenschap over de verdeling van de pensioenpremie. Voor werkgevers dreigt een kostenpost van ongeveer 40 miljoen euro op jaarbasis.

BOVAGkrant meldt dat BOVAG in de onderhandelingen voor een nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven tegen feit aanloopt dat vakbonden zich vastklampen aan de in de sector Metaal en Techniek gemaakte afspraak over verdeling van de pensioenpremie tussen werkgevers en werknemers. PMT stelt de vakbonden daartoe in staat door te verkondigen dat de in de sector Metaal en Techniek afgesproken premieverdeling van 63,2 procent (werkgevers) en 36,8 procent (werknemers) ‘dé premieverdeling’ (de enige dus) voor de hele bedrijfstak is. En daarmee ook voor de BOVAG-werkgevers. Terwijl de huidige arbeidsvoorwaarden in de BOVAG-sectoren zijn gebaseerd op een premieverdeling van respectievelijke 53,2 procent en 46,8 procent in de eigen BOVAG-cao.

Duurder voor werkgever

‘Die voor werkgevers duurdere premieverdeling van Metaal en Techniek is echter onderdeel van een compleet arbeidsvoorwaardenpakket in de cao Metaal & Techniek’, zegt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal. ‘Terwijl hij in de BOVAG-sectoren bovenop de recente cao-loonsverhoging komt. Concreet betekent de premieverdeling uit de Metaal en Techniek dat BOVAG-werkgevers mogelijk aan de lat staan voor een forse, niet afgesproken loonkostenstijging van 1,5 procent tot 1,9 procent van de loonsom. En dat werknemers een stevige, niet afgesproken loonsverhoging zouden krijgen, bovenop de cao-verhoging van 1,5 procent in augustus van dit jaar.’ Vakbonden willen vooralsnog niet met BOVAG over deze premieverschuiving en de gevolgen daarvan praten, en dat belemmert de huidige cao-onderhandelingen. ‘Vandaar de gang naar de rechter.’

Vakbonden verschuilen zich achter PMT-standpunt

Vakbonden verschuilen zich aldus BOVAG achter het standpunt van PMT dat er een verplichtstelling geldt voor de pensioenregeling en daarmee – in hun ogen – ook voor de premieverdeling. ‘Met name dat laatste bestrijdt BOVAG’, zegt De Waal. ‘PMT gaat niet over premieverdeling. PMT heeft volgens BOVAG geen recht de BOVAG-werkgevers te binden aan in de Metaal en Techniek sector gemaakte premieverdelings afspraak. PMT heeft daarbij ook geen enkel belang. Een afwijkende premieverdeling raakt de uitvoering van de pensioenregeling in het geheel niet. PMT krijgt gewoon de vastgestelde totale premie binnen van werkgevers.’

Reageer op dit artikel