nieuws

Auto-onderdelenmaker koopt grootste Duitse fietsfabriek

algemeen

Auto-onderdelenmaker koopt grootste Duitse fietsfabriek
IFA Rotorion is marktleider in de fabricage van cardan-assen voor auto’s en lichte vrachtwagens en nu ook eigenaar van de grootste Duitse fietsfabriek MIFA.

Het is het zoveelste voorbeeld van de belangstelling van de auto-industrie voor fietsen en vooral e-bikes. Vorige week heeft een belangrijke toeleverancier van de auto-industrie IFA Rotorion de (in aantallen geproduceerde fietsen) grootste Duitse fietsfabriek MIFA overgenomen.

De overname vond plaats op 11 december. Op deze dag werd de overname van de Mitteldeutsche Fahrradwerke AG (MIFA) door de Von Nathusius familie officieel. Deze familie is de enige aandeelhouder van de Duitse auto-onderdelenfabrikant IFA Rotorion-Holding GmbH.

Laaggeprijsde supermarktfietsen

MIFA is een fietsenfabriek die vooral bekend staat om zijn efficiënte productiewijze die het bedrijf jarenlang in staat stelde om op winstgevende wijze grote aantallen (600.000+) laaggeprijsde fietsen te maken voor supermarktketens als ALDI. Echter met het inzakken van de vraag naar supermarktfietsen wijzigde het bedrijf van koers; kocht merken als Grace (voor e-bikes) en Steppenwolf (sportfietsen) en richtte zich ook op de (Duitse) vakhandel. Deze koerswijziging kwam echter te laat om een faillissement te voorkomen.

Nieuwe eigenaar

De nieuwe eigenaar van MIFA is een honderden miljoen euro’s omzettende fabrikant van vooral cardan-assen voor auto’s en lichte vrachtwagens. IFA Rotorion Holding biedt werk aan 2.200 mensen. Volgens de curator die het faillissement van MIFA behandelt, is de Von Nathusius familie de juiste strategische partner voor de noodlijdende fietsenfabriek. Vooral vanwege de focus van de familie en IFA Rotorion op de in de toekomst groeiende markt voor elektrische mobiliteit.

Reageer op dit artikel