nieuws

Levertijden lopen op

algemeen

Levertijden lopen op
Een sterk groeiende vraag door onder meer een run op de ‘fiets van de zaak’ zorgt voor langere levertijden.

Fietsfabrikanten zien zich geconfronteerd met een sterk groeiende vraag door onder meer een run op de ‘fiets van de zaak’. Daardoor schuiven voor sommige modellen de levertijden met een paar weken op.

Nationale Fiets Projecten meldt dat het aantal aanvragen voor een ‘fiets van de zaak’ de afgelopen weken met meer dan de helft is toegenomen. Directeur Bob Dijksma : “Wij hebben in oktober 60 procent meer aanvragen voor een fiets van de zaak verwerkt dan in dezelfde maand in 2013. In september zagen we al een stijging van 25 procent. Voor november verwachten we een nog veel grotere groei.”

Collecties positief ontvangen

Ferdi Ertekin, Marketing Manager Koninklijke Gazelle: “Bij Gazelle zijn de levertijden op dit moment langer dan gebruikelijk. Dit komt enerzijds door de positieve ontvangst van onze nieuwe modellen, anderzijds door de hogere vraag naar ‘fietsplan fietsen’. Wij doen er alles aan om de levertijden zoveel mogelijk te verkorten door extra productie in te plannen. Wij zullen hier echter tot einde jaar nog last van hebben.”

Mooi weer en lage voorraden

Menno Visser, commercieel directeur Batavus, bevestigt het beeld van de oplopende levertijden. “De vraag naar fietsen is hard gestegen de laatste weken. Daar zijn een paar oorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste hebben dealers de laatste jaren voorraad afgebouwd, wat een gezonde ontwikkeling is. Ten tweede hebben we een hele mooie nazomer met een warme en zonnige september en oktobermaand gehad. Verder zien we nu een aanzienlijke stijging in de verkoop door een run op bedrijfsfietsen. Onze collectie is bovendien heel goed opgenomen door onze dealers, waardoor voor sommige modellen de levertijden al fors zijn opgelopen. De productie passen we hier nu al op aan.”

Toeleveranciers geconfronteerd met hoge vraag

Tevens wordt aangegeven dat de toeleveranciers van fietscomponenten langere levertijden hebben. Mike Smink, Sr Marketing Manager Shimano Benelux: “De vraag naar Shimano-fietsonderdelen is op dit moment in het algemeen hoog vanwege de hoge acceptatie van de nieuwe producten en de gunstige koers van de Japanse Yen voor Europese klanten. In individuele gevallen, op klantniveau en op artikelniveau (XTR, 105) leidt dit tot vertragingen, echter aangezien elke situatie uniek is kunnen we geen algemeen commentaar geven.”

Reageer op dit artikel