nieuws

GfK: verkoop verbeterd in september

algemeen

GfK: verkoop verbeterd in september
In september werden er dit jaar meer stadsfietsen verkocht dan vorig jaar.

Vergeleken met september 2013 werden er dit jaar in deze maand twee procent meer nieuwe fietsen verkocht in de totale fietsenmarkt. De omzet kwam nog niet boven de nullijn, en daalde met 1 procent.

In tegenstelling tot de maand augustus werd september warm, zeer droog en zeer zonnig. Goede ingrediënten voor de fietsenbranche over het algemeen. Gelukkig resulteerde dit ook in verbeterde verkoopcijfers (GfK Panelmarkt).
Kijkend naar de vakhandel, in september goed voor 88 procent van het totaal aantal verkochte fietsen, waren de cijfers nog wat positiever. Het aantal verkochte fietsen groeide met 4 procent. De omzet bleef echter steken, en daalde met 1 procent. Deze dalende omzet werd grotendeels veroorzaakt door tegenvallende verkoopcijfers van elektrische fietsen. Zowel het aantal verkochte stuks als de omzet daalde met 7 procent.

Meer stadsfietsen verkocht

Stadsfietsen verkochten daarentegen juist goed. In september werden er 7 procent meer stadfietsen verkocht vergeleken met vorig jaar. De omzet groeide echter met 2 procent doordat de gemiddelde prijs van de stadsfiets daalde met 4 procent.
Hybride/toerfietsen konden helaas geen vuist maken. De afzet en omzet daalden met zo’n 18 procent.

Sterke groei MTB en race

Sterke groei kwam wederom uit de verkoop van MTB/ATB en sportshybride/racefietsen. Beide segmenten lieten in september een groei zien van meer dan 20 procent!
Kinderfietsen lieten in september eveneens groei zien. De afzet nam met 18 procent toe. Ook in omzet werden vergelijkbare resultaten behaald (+19%).

Branchevreemd herstel bouwmarkten

Binnen de branchevreemde kanalen herstelden de bouwmarkten zich voornamelijk. Vooral stadfietsen werden aanzienlijk beter verkocht. Zo werden er 3 procent meer stadsfietsen verkocht tegenover een omzetgroei van 25 procent. Warenhuizen zagen duidelijk geen herstel. De afzet daalde met 17 procent, en de omzet met 10 procent. Net als bij de vakhandel steeg ook in de branchevreemde kanalen de verkoop van kinder/jeugdfietsen.


GfK, Niels van Steijn

Lees ook: Branchevreemd verkoopt helft minder

Reageer op dit artikel