nieuws

Controles Belastingdienst leveringen bedrijfsfietsen

algemeen

Controles Belastingdienst leveringen bedrijfsfietsen
Elke bedrijfsfiets die dit jaar nog geleverd kan worden is welkom.

De berichtgeving afgelopen dinsdag over het strikte beleid van de belastingdienst voor bedrijfsfietsen heeft tot veel reacties geleid uit de branche. Een aantal ondernemers geeft aan dat het niet waarschijnlijk is dat de belastingdienst ook daadwerkelijk gaat controleren of de fiets wel echt in 2014 is afgeleverd. Na een belrondje langs een aantal accountants blijkt dat zij waarschuwen om niet te gaan ‘knutselen’ in de boekhouding.

Veel ondernemers en leveranciers hebben afgelopen seizoen bewust minder ingekocht om aan het eind van het jaar niet te veel voorraad over te houden. Dit lijkt zich nu tegen de branche te keren, want elke fiets die nog dit jaar geleverd kan worden is welkom. Veel dealers wenden zich dan ook tot de wat minder bekende merken in de hoop daar nog fietsen af te kunnen nemen.

Meer ambtenaren op pad

Maar op een gegeven moment zijn daar ook daar de voorraden op en zullen ondernemers proberen andere creatieve oplossingen te bedenken. Daar schuilt het gevaar zeggen accountants. De Belastingdienst is door de huidige publiciteit wakker geschud en het is zeer voorstelbaar dat ze volgend jaar ambtenaren op pad sturen om deelcontroles te gaan houden, waarbij ze zullen checken wanneer de fiets is ingekocht en wat de afleverdatum was. Het probleem is nu bekend en het is zeer waarschijnlijk dat de Belastingdienst er in gaat duiken.
Accountants geven verder aan: “Natuurlijk wilt u uw klant helpen, maar wat hebt u er aan als volgend jaar blijkt dat uw klant ten onrechte gebruik heeft gemaakt van het fietsplan en alsnog loonbelasting moet betalen? Dat zal uw naam als betrouwbare partner geen goed doen.”
Lees ook: Belastingdienst strikt op afleverdatum bedrijfsfiets en weblog Ron Haker over Genietmoment

Reageer op dit artikel