nieuws

Rabobank voorspelt groei in 2015

algemeen

Rabobank voorspelt groei in 2015
Rabobank signaleert dat de concurrentie voor tweewielerspeciaalzaken de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Voor het eerst sinds jaren zullen in 2015 alle bedrijvensectoren profiteren van economische groei. Dat blijkt uit de sectorprognoses voor het bedrijfsleven 2015 die Rabobank vorige week bekend heeft gemaakt. De economische groei wordt niet alleen gedragen door aantrekkende export en stijgende investeringen. Voor het eerst sinds jaren zal naar verwachting ook de particuliere consumptie in 2015 weer licht toenemen.

“Voor het eerst sinds jaren zien we van alle tien mkb-sectoren de afzet in 2015 weer groeien. Nu na de export ook het consumentenvertrouwen weer toeneemt, is de verwachting dat na jaren van krimp ook de bouw en automotive hun afzet komend jaar licht zien groeien. Met deze prognoses is voorzichtig optimisme voor het Nederlandse mkb gerechtvaardigd”, aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank in een toelichting. “Het betekent niet dat mkb-ondernemers achterover kunnen leunen. Toenemende concurrentie, de opkomst van e-commerce en branchevervaging stellen de ondernemers voor fundamentele uitdagingen. Uitdagingen waarin traditionele verdienmodellen niet langer voldoen en nieuwe verdienmodellen noodzakelijk zijn om toekomstperspectief te houden.”

Detailhandel non-food

Voor de detailhandel non-food zijn kennis van de klant en inspelen op het veranderende koopgedrag en smaakvoorkeuren cruciaal om van de verwachte afzetgroei van 0,8% te profiteren. De consument wil geen standaardproduct meer en maakt voor het kopen van producten gebruik van alle kanalen, zowel internet, als social media, als de winkelstraat. Door de kennis van de klant slim te gebruiken kan de retailer producten aanbieden die de klant tijd en moeite besparen.

Reageer op dit artikel