nieuws

Landelijke petitieactie voor mountainbiker

algemeen

Landelijke petitieactie voor mountainbiker
Wie wil dat de mountainbikepaden in de natuurgebieden van Nederland open blijven, kan de petitie ‘Red de buitenrit!’ ondertekenen op www.ntfu.nl.

Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. Dat zou een ramp zijn voor de 320.000 mountainbikers in ons land. Wielersportbond NTFU heeft samen met de Paardensportbond KNHS een landelijke actie op touw gezet om het tij te keren.

Met de landelijke petitieactie ‘Red de buitenrit!’ eisen de fietsers en paardensporters en dat buitensporten in de natuur mogelijk blijft. “Sluiting van ruiter-, men- en mountainbikepaden dreigt en dat mag niet gebeuren!”, aldus de organisaties, die de vaste Kamercommissie en Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken oproepen een kwalitatief goed aangelegd en onderhouden route- en padennetwerk in Nederlandse natuurgebieden financieel mogelijk te maken. Met de actie willen de sportbonden de stemmen bundelen van alle paardensporters en mountainbikers in Nederland die door afsluiting van de natuur hun sport niet meer kunnen beoefenen. “De natuur is voor iedereen. Of je nu wandelt, fietst of op een paard zit”, zo stelt de petitie.

17 miljoen buitenritten per jaar

In de petitie stellen de KNHS en de NTFU dat terreinbeheerders door drastische bezuinigingen geen geld meer hebben voor onderhoud van paden. Het recreatiegeld dat terreineigenaren nog van provincies ontvangen, is bestemd voor onderhoud van bestaande wandel- en fietspaden.

Economisch effect enorm

De actie wordt gesteund door Actieplan Buitensport, een initiatief van een aantal sportbonden waaronder de KNHS en de NTFU, sportkoepel NOC*NSF en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Ook het Landelijke Fiets Platform erkent de problematiek en pleit voor structurele financiering van de landelijke routenetwerken. Niet in het minst omdat het economisch effect ook enorm is. Uit cijfers van het laatste ContinuVrijeTijdsOnderzoek blijkt onder meer dat op jaarbasis 450 miljoen euro wordt besteed aan recreatief fietsen.
De organisaties maken zich hard voor extra ruimte voor buitensport in ons land, een vorm van sporten die populair is door z’n laagdrempeligheid en flexibiliteit.

Petitie ondertekenen

Wie wil dat de mountainbikepaden in de natuurgebieden van Nederland open blijven, kan de petitie ‘Red de buitenrit!’ ondertekenen op www.ntfu.nl. De petitie wordt op 8 april in Den Haag overhandigd door Anky van Grunsven (drievoudig Olympisch Kampioen Dressuur) en Bart Brentjens (ambassadeur Actieplan Buitensport en oud-Olympisch Kampioen mountainbiken).

Reageer op dit artikel