nieuws

Omzet Accell Group stijgt, maar winst daalt in 2013

algemeen

Omzet Accell Group stijgt, maar winst daalt in 2013
De fietsenomzet van Accell Group in Nederland steeg in 2013 met 3% bij een dalende afzet (-3%)

Accell Group N.V. heeft in 2013 een omzetstijging gerealiseerd van tien procent naar € 849 miljoen (2012: € 772,5 miljoen) door met name hogere verkopen van elektrische fietsen en meer omzet in Noord-Amerika. Autonoom bedroeg de omzetgroei vijf procent. De nettowinst over 2013 daalde naar € 19 miljoen (was € 23,3 miljoen).

Onder invloed van reorganisatielasten in Nederland en Noord-Amerika, hogere financiële lasten en relatief hogere belastingafdrachten daalde de nettowinst over 2013. Het bedrijfsresultaat (excl. incidentele posten) over 2013 is gestegen met 2% naar € 36,9 miljoen euro (2012: € 36,1 miljoen).

“2013 was een lastig jaar waarin we te maken hadden met lagere consumentenbestedingen en een ongunstig (koud) voorjaar,” stelt René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group. “Daardoor is de omzet minder toegenomen dan verwacht. Mede dankzij de aanhoudende populariteit van elektrische fietsen nam de omzet, ook autonoom, in vrijwel alle markten waar Accell Group actief is toe.”

Lagere marge

“De meeste markten waren stabiel tot licht dalend,” vervolgt Takens. Het bedrijfsresultaat over 2013 steeg, maar liet een lagere marge zien als gevolg van hogere kortingen in het tweede halfjaar. “Deze kortingen waren nodig om de relatief hoge voorraden – als gevolg van het ongunstige voorjaarsweer – aan het einde van het fietsseizoen te normaliseren.”

“We hebben het afgelopen jaar vooral ingezet op consolidatie en integratie. Gedurende het jaar hebben we de samenwerking tussen de Accell Group-bedrijven in zowel Nederland als in Noord-Amerika verder geïntensiveerd en geoptimaliseerd. De reorganisaties in Noord-Amerika en Nederland lopen daarmee op schema. Ook hebben we in dit kader recentelijk de verkoop aangekondigd van het Duitse merk Hercules. Hiermee kunnen we onze Duitse merkenportfolio scherper in de markt zetten.”

Lange termijn trend

“Veel lange termijn trends wijzen erop dat fietsen in de komende jaren onverminderd populair zal blijven voor mobiliteit, recreatief en sportief gebruik. Wij verwachten daarbij met onze hoogwaardige producten voorop te blijven lopen en nieuwe innovaties toe te kunnen voegen om het fietsen voor de verschillende doeleinden nog aangenamer te maken. Ook in het afgelopen jaar werden diverse van onze merken bekroond met prijzen en onderscheidingen, waar recentelijk nog 10 IF awards 2014 aan konden worden toegevoegd.”

“Op basis van de gunstige onderliggende trends in combinatie met de voor de consumentenbestedingen wat gunstigere macro-economische indicatoren gaan wij, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, voor 2014 uit van een verdere stijging van de omzet en een hoger resultaat.”

Meer fietsen verkocht

In het segment fietsen/fietsonderdelen en -accessoires steeg de omzet in 2013 met 10% naar € 827,6 miljoen (2012: € 751,4 miljoen). Het aantal verkochte fietsen steeg naar 1.835.000 (2012: 1.605.000). De gemiddelde prijs daalde onder invloed van de acquisitie van Raleigh in 2012 en hogere kortingen in het tweede halfjaar naar € 336 (2012: € 345). Raleigh verkoopt relatief meer mountainbikes en racefietsen in het middensegment.

Op autonome basis steeg de gemiddelde prijs door toename van het omzetaandeel van elektrische fietsen. De verkoop van elektrische fietsen nam met 23% toe en bedraagt inmiddels 35% (2012: 32%) van de totale fietsenomzet van Accell Group. De omzet van sportieve fietsen nam met 6% toe; de omzet van traditionele fietsen steeg met 7%.

Afzet Nederland gedaald

Het resultaat van het segment fietsen/fietsonderdelen en -accessoires steeg naar € 50 miljoen (2012: € 48,8 miljoen) en werd vooral in de eerste helft van het jaar gerealiseerd. De fietsenomzet van Accell Group in Nederland steeg in 2013 met 3% bij een dalende afzet (-3%); een sterke groei van de verkoop van elektrische fietsen compenseerde de daling in overige productgroepen. De markt liet een stabiele trend zien met stabiele omzetten in fietsonderdelen & -accessoires.

De verwachte verbetering van de marge in het tweede halfjaar bleef uit door meer opruiming. De samenvoeging in Heerenveen van de fietsproductievestigingen van Sparta in Apeldoorn en van Batavus in Heerenveen is inmiddels gestart en zal in 2014 worden afgerond.

Reageer op dit artikel