nieuws

Dragen helm verplichten voor e-bikers

algemeen

Dragen helm verplichten voor e-bikers
Het aantal fietsslachtoffers onder 60- tot 80-jarigen steeg in 2012 met 23%. Tweewieler publiceert in maart editie interview met minister Schultz over deze problematiek.

Vanochtend houden traumachirurgen in het Algemeen Dagblad een pleidooi voor het verplicht dragen van een fietshelm door gebruikers van elektrische fietsen. Zij constateren een toename van het aantal ziekenhuisopnames na een fietsongeluk.

Jorrit Harbers pleit voor het verplichten van die helm voor e-bikers. Hij is traumachirurg in het UMC Groningen en bestuurslid van de Vereniging voor Traumachirurgie en de Ongevallen Stichting. Hij vraagt zich af of het verantwoord is om iemand van 80 zonder helm met 30 kilometer per uur de bocht door te laten gaan. Afgezien van het feit dat hij blijkbaar niet weet dat een elektrische fiets bestuurd door een 80-jarige echt niet harder zal rijden dan 25 km/u, duiden diverse registraties op een toename van het aantal ongevallen onder deze categorie fietsers.

Aantallen fietsslachtoffers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde dat onder 60 tot 80-jarigen het aantal fietsslachtoffers toenam van 78 in 2011 naar 96 in 2012; procentueel komt deze toename uit op 23%. In de jaren daarvoor – tussen 2005 en 2009 – steeg het aantal behandelingen op de spoedhulp in ziekenhuizen na fietsongelukken met 17%. Deze cijfers komen overeen met die van de traumachirurgen en die van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Snelheidsverschillen nemen toe

Traumachirurg Jorrit Harbers vindt verder dat de snelheidsverschillen tussen racefietsers, elektrische fietsers en gewone fietsers toenemen en vaker tot ongevallen leiden. “Bovendien”, zegt hij, “neemt de ernst van de fietsongelukken toe, waarschijnlijk doordat mensen harder rijden.”
Tweewieler publiceert in de maart editie (verschijndatum vrijdag 21 maart) een interview met Minister Melanie Schultz van Haegen  van Infrastructuur en Milieu. Dit interview zal vooral ingaan op de in dit artikel beschreven problematiek.

Reageer op dit artikel