nieuws

Oprichter Selle Royal overleden

algemeen

Oprichter Selle Royal overleden
Dr. Riccardo Bigolin en Barbara Bigolin in gelukkiger tijden. – Foto Tweewieler

Op nieuwjaarsdag is op 85 jarige leeftijd Dr. Riccardo Bigolin overleden. Hij was de oprichter van Selle Royal; de grootste fietszadel-fabrikant ter wereld.

Barbara Bigolin, CEO van Selle Royal Group, en haar zusters Lucia en Francesca maakten het nieuws omtrent het overlijden van hun vader bekend met de volgende woorden: “In de dood is leven. Onze vader is zijn nieuwe leven begonnen.”

Nicola Rosin, algemeen directeur van de Selle Royal Groep, voegde hier het volgende toe: “Iedereen van ons bij Selle Royal herinneren Dr. Riccardo Bigolin met vreugde en bewondering. Tot de laatste dag is hij een voorbeeld voor ons geweest en wij danken hem voor het oprichten van een bedrijf waar met trots deel van uitmaken.”

Eerste exportorder uit Nederland

Dr. Bigolin kwam na een studie voor scheidkundige via een oom terecht in bij een bedrijfje dat vilt maakte voor schoenen en fietszadels. Daar kreeg hij het idee dat er mogelijkheden waren voor een verdere ontwikkeling met name binnen de fietssector. Echter, vrijwel direct na zijn start bij dit bedrijfje volgde in de winter van 1955 een sterke terugval van de vraag naar fietszadels. Dat maakte dat Riccardo Bigolin buiten Italië op zoek ging naar klanten. Zijn eerste export order voor 300 zadels scoorde hij bij een Nederland bedrijf dat Knibe heette. Aan het einde van de vijftiger jaren volgde de eerste echt grote export order voor fietszadels. Die kwam van Puch; voor 15.000 zadels. Dat enorme aantal verraste Riccardo Bigolin zodanig dat hij navraag deed of er niet een nulletje teveel stond op het orderformulier.

Start Selle Royal

In 1965 richtte Dr. Bigolin Selle Royal op. Investeringen in het nieuwe bedrijf en in nieuwe technieken zoals het integraal gebruik maken van polyurethaan foam binnen zadels, begonnen al snel hun vruchten af  te werpen. De nieuwe technieken maakten het ook mogelijk grotere hoeveelheden te produceren.

Naast grotere hoeveelheden maakte een weer een nieuwe productietechniek het in de tachtiger jaren van de vorige eeuw mogelijk om ook veel meer soorten zadels te gaan produceren. Dat kwam met het gepatenteerde Royal Vacuum Systeem. Daarmee worden geheel geautomatiseerd zadeldekken met de zadelschalen verbonden; inclusief het toevoegen van foam.

Toepassing Bayer gel

In de negentiger jaren introduceerde Selle Royal weer een innovatie op het vlak van fietzadels. En deze kreeg een wereldwijde navolging. De toepassing van gel. Het leidde tot een samenwerking met Bayer. En nog immer heeft Selle Rotal de wereldwijde, exclusieve verkooprechten voor het gel dat Bayer produceert.

Met de start van de nieuwe eeuw expandeerde Selle Royal verder. Onder andere door overnames. In 2002 kocht de Italiaanse zadelfabrikant  Brooks England Ltd; het beroemde merk voor handgemaakte, leren zadels. In 2008 trad ook het Amerikaanse Crank Brothers toe tot de groep. In 2010 werd Selle Royal daadwerkelijk een wereldwijd opererende fabrikant met de overname van Justek; een van de grootste Chinese zadelfabrikanten. In 2011 volgde de uitbreiding van de Selle Royal Groep met PEdALED; een Japanse fietskleding fabrikant.

Met de merken Selle Royal, Fizik, Brooks, Crank Brothers en PEdALED ziet het bedrijf grote mogelijkheden voor een verdere toekomstige groei. Helaas kan de oprichter van Selle Royal dat niet meer meemaken. De uitvaartceremonie voor Riccardo Bigolin vindt morgen, 4 januari, plaats.

Reageer op dit artikel